Игор Краснов е новият главен прокурор на Руската федерация

Игор Краснов, новият главен прокурор на Руската федерация

Съветът на федерацията - горната камара на парламента в Русия, единодушно назначи днес Игор Краснов за главен прокурор на Руската федерация, съобщи ТАСС.

Четирийсет и четиригодишният генерал-лейтенант от правосъдната система бе номиниран за поста от президента Владимир Путин. Като заместник-началник на федералното следствие Краснов отговаряше за Главното управление за разследване на особено важните случаи и за Главното следствено управление.

Сред задачите на прокуратурата в Русия днес е максимално да отслаби корупцията в страната "чрез оздравяване на правната среда и като реагира твърдо на всякакви корупционни прояви", посочи Игор Краснов пред руските сенатори.

В разгара на промените след оставката на правителството и предложените изменения в Конституцията Путин реши да смени влиятелния главен прокурор Юрий Чайка.

68-годишният Чайка вчера бе освободен от длъжност във връзка с преминаване на друга работа. По-късно стана ясно, че Путин му е предложил да стане пълномощен представител на президента в Севернокавказкия федерален окръг. Министър на правосъдието от 1999 до 2006 г., Чайка бе смятан за един от най-влиятелните хора в Русия и важна част от руската правосъдна система още от идването на Путин на власт. През последните години той беше обвиняван от опозицията, че по време на професионалната си кариера е натрупал голямо лично богатство, което Чайка отрича.

Игор Краснов започва да работи в Следствения комитет през 2007 г. Той ръководеше разследването на предизвикалото голям обществен отзвук убийство през 2015 г. на опозиционера Борис Немцов и на убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова през 2009 г. Краснов е известен и с работата си срещу националистически и радикални кръгове.

Споделяне

Още от Свят