Игра на нерви с двойна блокада на границата с Гърция

Транспортният министър ще преговаря със зам.-префекта на Серес

На българо-гръцката граница продължава и в сряда двойната блокада от гръцките земеделци и българските превозвачи, които предприеха контрамерки заради това, че протестиращите от обратната страна на границата не спазват постигнатото споразумение за почасово пропускане на превозните средства.

Затворени напълно са граничните пунктове Кулата-Промахон и Капитан Петко войвода-Орменион. Спряно би преминаването на всички видове автомобили и през ГКПП Илинден-Ексохи с очаквания между 15 и 17 часа ще бъдат пропускани само леки коли и автобуси, а след това движението отново ще бъде преустановено до 22 часа.

Над 3 хиляди тежкотоварни автомобила има и от двете страни на ГКПП Кулата-Промахон, където има жива верига от протестиращи. Заради блокадата там "Български пощи” не успяха да разменят пратки с пощенския оператор на Гърция. Това е вторият такъв случай от началото на протестите на гръцките фермери и блокадите на границата.

Заради тези проблеми, опашки на тирове се образуваха и на втория мост на Дунав край Видин и Калафат, след като във вторник това сполетя Дунав мост край Русе и Гюргево.

Напрежението и недоволството на българските шофьори, които са на границата с Гърция, ескалира. Те се заканиха да не пуснат и едно превозно средство, докато от гръцка страна не започнат да спазват обещанията за поне петчасов коридор на пропускане на камионите.

Загубите ни са за може би 10 милиона евро, но не можем да кажем точно, защото, както има преки загуби, свързани с неустойки от доставките на товарите, има и неустойки, свързани с погубване на товари, командировки и заплати на шофьори, увеличен разход на гориво, пропуснати ползи и т.н., обясни Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, пред БНР.

От Министерството на транспорта съобщиха, че министър Ивайло Московски ще посети ГКПП Кулата-Промахон, за да разговаря със заместник-префекта на Централна Македония за област Серес Йанис Моисядис по проблемите на българските превозвачи.

Московски е възмутен, че гръцките власти и протестиращите фермери не спазват договорения на 9 февруари ежедневен график за пропускане на камионите през ГКПП-Кулата.

По думите на Московски положението вече е нетърпимо и поради факта, че докато загубите на българския бизнес ежедневно растат, никой от гръцкото правителство не желае да преговаря и да поема отговорност за прекратяването на този незаконен протест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?