Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Играчките и автомобилите оглавяват списъка на опасни продукти в ЕС

0 коментара
Играчките и автомобилите оглавяват списъка на опасни продукти в ЕС

Играчките, автомобилите и мотоциклетите оглавяват списъка на опасните продукти, които са открити и иззети от пазара на Европейския съюз през 2017 г. Това съобщи Европейската комисия, която публикува доклада си относно системата за бърз обмен на информация за опасни продукти за миналата година.

Според документа националните органи са изпратили чрез системата за бърлз обмен на информация 2201 сигнала за опасни продукти. Това е довело до близо 4000 последващи действия, сред които изтегляне на продукти от пазара.

Съгласно европейските правила за защита на потребителите в ЕС трябва да се продават само безопасни продукти. В случаите, когато това не е така, системата за бърз обмен на информация помага на властите да реагират и да изтеглят всички продукти, които могат да причинят наранявания.

Рискови продукти

Детските играчки (29%) са били категорията продукти, за които най-често са подавани сигнали през миналата година, показва докладът на ЕК.

След тях са моторните превозни средства (20%), облеклата, текстилните изделия и модните артикули (12%).

Що се отнася до рисковете, през 2017 г. най-често са изпращани сигнали за риск от нараняване (28%), следвани от сигнали за химически риск (22%).

Откъде идват опасните продукти

По-голямата част от опасните продукти, за които е подаден сигнал в системата, са внесени от държави извън ЕС.

Китай е на първо място сред страните на произход, но делът на сигналите през 2017 г. е същият като през предходната година – 53% (1155 сигнала).

Еврокомисията продължава да си сътрудничи тясно с китайските власти по проблема. Обсъждат се конкретни случаи и се предприемат различни действия, като например обмен на добри практики.

Почти всеки четвърти опасен продукт (26%) е бил с произход в страна от ЕС – общо 413 подадени сигнала, сочи докладът.

Следващите стъпки

Потребителите все по-често купуват стоки по интернет директно от държави извън ЕС. Предизвикателството е да се гарантира, че тези продукти отговарят на стандартите на ЕС за безопасност.

Много от опасните продукти, за които е подаден сигнал в системата за бърз обмен на информация, се продават също на онлайн платформи или пазари. Във връзка с това явление ЕК насърчава сътрудничеството със своите международни партньори и онлайн платформите, за да се предотврати достигането на опасни продукти до европейските потребители.

На 1 март 2018 г. ЕК отправи препоръка с набор от оперативни мерки, които онлайн платформите и държавите членки могат да предприемат, за да се борят по-успешно с незаконното онлайн съдържание, включително опасните продукти.

Еврокомисията призовава платформите да поемат доброволни ангажименти, които надхвърлят правните им задължения в областта на безопасността на продуктите.

За да се подобри още повече прилагането на системата за бърз обмен на информация, през април ЕК ще представи своя "нов търговски механизъм за потребителите". Той има за цел модернизиране на действащите правила и подобряване на защитата на потребителите.

Еврокомисията ще продължи да работи по модернизирането на системата за бърз обмен на информация. Това ще даде възможност на властите и предприятията да осигуряват на потребителите по-добра защита от опасни продукти.

След края на следващия етап от процеса на модернизиране на системата потребителите ще могат да четат всеки сигнал на всички официални езици на ЕС.

Системата за бърз обмен на информация е въведена през 2003 г. Тя гарантира, че всички държави членки и Европейската комисия се уведомяват своевременно за опасните нехранителни продукти, иззети или изтеглени от пазара където и да е в Европа.

Това позволява да се предприемат подходящи последващи действия – забрана или прекратяване на продажбите, изтегляне, изземване или отказ за внос от митническите органи навсякъде в ЕС.

В момента в системата участват 31 държави. Освен 28-те страни членки, присъстват ѝ Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Всяка седмица на сайта на системата за бърз обмен на информация се публикуват седмични актуализации на сигналите, подадени от участващите в системата национални органи. Всяка седмица се регистрират и публикуват онлайн около 50 сигнала, които може да бъдат видени от всеки.

Потребителите и предприятията вече могат да персонализират своите абонаменти за сигналите в зависимост от своите нужди и предпочитания и да споделят сигналите чрез социалните медии.

На уебсайта на системата е достъпен и специален инструмент за предприятията. Те могат да го използват, за да уведомят бързо и ефективно националните органи за продукт, който са пуснали на пазара и е възможно да е опасен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.