Игри с числа: Военното министерство взима 140 млн. лева извън бюджета си

Сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви, че очаква през следващата година министерството на отбраната да получи допълнителни до 140 млн. лева и така парите за отбрана да достигнат 1.5% от БВП. Найденов обясни, че разчита на 20 милиона целеви средства за бойна подготовка и още 20 милиона през второто полугодие на 2014 г. в зависимост от степента на изпълнение на плана за приходите.

 

Освен това очаква още от 70 млн. до 100 млн. лева допълнително за освобождаване на честоти от радиочестотен спектър, който ползват въоръжените сили. Според него това са суми, които постъпват от оператори, телевизионни или мобилни оператори, които ползват освободените честоти.

 

С тази сметка Найденов отхвърли обвинението на ГЕРБ, че бюджетът за ведомството му през 2014 година е негов личен провал, тъй като е с 60 млн. лева по-малък от тозгодишния.

 

"Ако това е провал, как да определим тогава четирите години управление на ГЕРБ", попита Найденов пред БНТ.

 

Бившият военен министър Аню Ангелов заложи в армейските планове, включително в Бялата книга за отбраната, да бъдат отделяни по 1.5% от БВП за сектора. Тази цифра бе гласувана и от правителството и парламента, но в мандата на ГЕРБ не бе достигната. Миналата седмица обаче бившите управляващи разкритикуваха бюджета за отбрана и предложиха част от парите за подслушване да минат към МО.

 

Планираният бюджет на МО за следващата година е 1.045 млрд. лева, но явно ще нарасне значително с отпускането на допълнителни целеви средства.

 

Найденов за пореден път обясни, че състоянието на министерството е "близо до критичното".

 

По темата за бежанската криза министърът коментира, че очакваната европейска финансова помощ от Брюксел от около 7 млн. евро вероятно ще отиде, за да се покрият част от вече направените разходи.

 

След като военното министерство построи планираното телено заграждение по 33 км. от границата ни с Турция, само неговите разходи вече ще достигнат осем милиона лева.

 

Найденов отново влезе и в обяснение във връзка със "сметката“, която представи за общите разходи за бежанците – четвърт милиард лева.

 

"Вижте, аз си давам сметка, видях интерпретациите, които се появиха в част от медиите, които коментираха, че едва ли не с подобни изявления подхранвам ксенофобията, тъй като хората правят съвсем естествено сметката колко те имат като съответно доходи, какво е необходимо за тяхната издръжка и онова, което държавата би трябвало да отдели за бежанците. Но срамежливото подминаване на тази тема няма да ни помогне. Ясно е, че държавата разполага с някакви постоянни ресурси, те няма как да се променят, така, радикално във времето", коментира Найденов.

 

Според него в справката влизат всички разходи, включително за здравна помощ, образование, адаптация, трудова реализация и обезщетения, но не уточни за какъв период, нито за какъв брой бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?