IKEA обяви, че стойността на търговската й марка е 9 млрд. евро

IKEA обяви, че стойността на търговската й марка е 9 млрд. евро

Шведският мебелен гигант IKEA обяви в четвъртък, че е продал своята запазена марка на една от дърщерните си фирми за 9 милиарда евро. Това е първият път, когато компанията обявява балансовата стойност на бранда.

Компанията, която има сложна структура на собствеността, заяви, че базираната в Лихтенщайн Interogo Foundation на 1 януари 2012 г. е продала бранда на филиала си Inter Ikea Systems.

Транзакцията цели "консолидиране и опростяване на структурата на групата", каза директорът на комуникациите на Inter Ikea Group Андерс Билунд пред АФП.

Осъществена е вътрешна транзакция, която няма външен ефект, но запазената марка сега има балансова стойност.

Външни експерти са оценили стойността на запазената марка и не е направена никаква отстъпка, независимо, че става дума за вътрешна сделка, поясни Билунд.

Interogo е осигурила за Inter Ikea Systems капиталова инжекция от 3.6 млрд. евро за финансиране на транзакцията и заем от 5.4 милиарда, допълва Билунд.

IKEA е семейна компания, която не е листвана на борсата. Основана е през 1943 г. от Ингвар Кампрад, който на 86 години все още активно участва в управлението на бизнеса и често се появява в класациите на най-богатите хора в света.

Споделяне

Още от Бизнес