ИКЕА ще плати 46 млн. долара за загинало под неин скрин дете

Загиналият Джозеф Дудек

Шведският мебелен гигант ИКЕА се съгласи да плати обезщетение от 46 млн. долара на родителите на двегодишно момче, което загинало затиснато от произведен от компанията скрин, предадоха световните агенции във вторник.

Малкият Джозеф Дудик починал в дома си в Калифорния, след като се опитал да се покатери върху тежащия 32 кг скрин, който се обърнал върху детето и го затиснал.

Само година по-рано този модел мебел бил оттеглен от пазара от Комисията за защита на потребителите заради смъртта на три други двегодишни деца, които също са били затиснати. Преди тези трагични инциденти от ИКЕА призовавали клиентите си да захванат скриновете за стената като мярка за безопасност, но е имало потребители, които не са разбрали за проблема и не са подозирали, че тежката мебел може да е проектирана нестабилна.

След като през 2016 г. ИКЕА приема да плати обезщетение от общо 50 млн. долара за смъртта на  двете момченца и едното момиченце, компанията решава да изтегли всички такива модели от продажба и да спре производството им

Родителите на Джозеф – Джолийн и Крейг, са предявили иска срещу ИКЕА, защото не са били предупредени за опасността от продадения им скрин. Тя на свой ред е приела да плати обезщетението.

Родителите на загиналото дете ще дарят 1 млн. долара от обезщетението на организации, които работят за предпазването на деца от опасни продукти.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?