ИКЕА ще плати 50 млн. долара заради загинали деца от преобърнали се скринове

ИКЕА ще плати 50 млн. долара заради загинали деца от преобърнали се скринове

Шведската мебелна верига ИКЕА (IKEA) ще изплати общо 50 милиона долара на семействата на три прохождащи малки деца, починали в САЩ, след като били затиснати от преобърнали се скринове на мебелната верига. Това съобщи адвокатската кантора на ищците, цитирана от ДПА и БТА в четвъртък.

Обезщетенията са договорени в извънсъдебно споразумение и ще бъдат разпределени поравно между трите семейства.

Компанията ще дари 250 000 долара допълнително на детски болници и на неправителствена организация за безопасност на децата, специализирана именно в предотвратяване на инциденти с мебели.

ИКЕА също така ще увеличи финансирането по програма за информиране за рисковете от падане на мебели и ще продава в САЩ само ракли и скринове, които покриват или превишават изискванията на доброволни стандарти за безопасност, се отбелязва в съобщението на адвокатите.

Четири смъртни случая се свързват със скриновете модел МАЛМ (MALM), според известие от ноември на сайта на ИКЕА. По тази причина веригата изтегли от пазара 29 милиона ракли и скринове, припомня ДПА.

Петте най-големи пазара на шведския мебелен производител за финансовата година, приключила през август, са били Германия, САЩ, Франция, Великобритания и Швеция.

Споделяне

Още от Бизнес