"Икеа" замрази разрастването си в България

Животът с деца е фокусът на новия каталог на "Икеа" за 2014 г.

Заради икономическата криза, свитото потребление и нестабилната обстановка "Икеа" няма да отваря нов магазин в България в близко време. Няма движение по втория проект на шведската компания за изграждане на хипермарект във Варна, стана ясно от думите на Тео Муратидис, управител на столичния магазин на "Икеа".

Миналата година гръцката компания "Фурлис", която държи франчайзинговите права на марката за България, беше пред приключване на сделката за покупката на имот за изграждане на втория обект, но сделката все още не е финализирана и няма яснота дали това ще се случи, стана ясно от обясненията на Муратидис.

Близо 1.6 милиона посетители са минали през столичния магазин на "Икеа" през 2012 г., като очакванията ни са тази година техния брой да се увеличи до 1.8 млн. души, каза Муратидис. Той отчете увеличаване на интереса на българите към домашното обзавеждане.

По груба оценка пазарът на мебели годишно възлиза на около 350 млн. евро в България, като оборотът на "Икеа" е бил около 30 млн. евро през миналата година, каза Муратидис. Той очаква през тази година магазинът в София да увеличи продажбите си с 15% спрямо предходната.

Пазарът на домашно обзавеждане в България като цяло е стабилен, коментира Муратидис. Той отбеляза, че има силни и слаби месеци в зависимост от сезона.

Животът с деца е фокусът на новия калатог на "Икеа" за 2014 г. Проучване на компанията е показало, че 71% от родителите биха искали да прекарват повече време заедно с децата си. В същото време 73% от момчетата и момичетата между 7 и 12 години предпочитат да играят с родителите си, вместо да гледат телевизия, като над 38% искат това да се случва още по-често.

По тази причина "Икеа" обогатява асортимента си с над 100 нови продукта за деца между 8 и 12 г., които ще отговорят на нарастващите нужди на семействата с деца, родени по време на скока на раждаемостта в страната ни между 2006 г. и 2010 г.

В каталога са показани някои лесни идеи, чрез които децата ще могат да направят първи стъпки в самостоятелното приготвяне на храна, засаждане на подправки, да се учат на разделно събиране и рециклиране на отпадъците, като всичко това се случва докато се забавляват заедно с родителите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?