„Икономедиа” и „Ханделсблат” се разделиха

Българският собственик на половината от групировката „Икономедиа” се раздели с германския притежател на другата половина – медийната групировка „Ханделсблат”. Съобщението бе направено от „Икономедиа” късно във вторник, след като няколко часа по-рано стана известно за раздялата на българския и германския издатели.

Иво Прокопиев и Филип Харманджиев са постигнали споразумение да изкупят обратно акциите на "Ханделсблат" (Verlagsgruppe Handelsblatt) в "Икономедиа".

„Щастливи сме, че бяхме заедно с нашите отлични партньори по пътя на присъединяването на България към ЕС. Сега установихме, че "Икономедиа" достигна фаза на развитие и пазарни позиции в България, които ѝ позволяват да премине към следващо ниво на развитие в медийния бизнес. Ние ще продължим да ги подкрепяме, когато имат нужда", коментира Майкъл Столарц, който отговаря за инвестициите на „Ханделсблат".

"Работихме отлично с Handelsblatt през последните три години. Сега те приеха нашето предложение да изкупим обратно техните акции в "Икономедиа". На базата на опита и успехите през последните години, "Икономедиа" ще продължи стратегическия си растеж", каза Иво Прокопиев. Генерален директор на компанията остава Бисер Боев.

Промяната в собствеността ще се отрази върху плановете за развитие на групата, се казва в съобщението. След сделката няма да има ограничение на областите, в които "Икономедиа" инвестира, включително и в електронни медии и външна реклама. Основен приоритет остават интернет проектите.

Най-голямата инвестиция, която компанията ще направи през 2008 г. ще е в изграждане на собствена печатница. "Икономедиа" обмисля възможността да стане публична компания.

Сделката ще бъде факт след одобрение на регулаторните органи.
”Икономедиа” издава вестниците „Дневник” и „Капитал”, списанията „HoReMag”, „MD”, „Регал”.

Заедно с АСИ ООД, „Икономедиа” издава седмичника за строителната индустрия – "Строителство Градът", списанията за бизнеса с недвижими имоти "Индекс Имоти" и "Индекс Луксозни Имоти".

Чрез "Юкономикс", „Икономедиа” издава списанията за ютилити бизнеса "Ютилитис", "Фасилитис" и "Maintenance Review"

В портфолиото ѝ са лицензните списания „Foreign Policy” (FP), „Business Spotlight” и „Gentleman”, както и списанията за лайфстайл „Бакхус” и „Меню”.

"Икономедиа" притежава ICT Media, чрез която издава марките на американската компания IDG - вестник „Computerworld”, списанията „PC World”, „CIO”, „Digital World” и „Network World”.

Последното придобиване на фирмата е покупката на 60% от „София Ехо Медиа", чрез което разширява аудиторията си към чужденците, пребиваващи в България, чрез вестник „Sofia Echo” и списание „Property Wise”.

"Икономедиа" развива успешно над 20 онлайн проекта. Сред другите дейности на компанията са организация на бизнес-ту-бизнес събития и книгоиздаване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес