"Икономедиа" предприема дълбоки промени в собствеността и управлението

Издателската група "Икономедиа" обяви, че предприема мащабни промени в структурата на управлението и в собствеността. В съобщение, разпространено в сряда, се казва, че е взето решение на акционерите да се създаде нов орган – редакционен съвет, който ще бъде надзорен за редакционната политика на изданията.

Редакционният съвет ще избира главните редактори на "Капитал" и "Дневник". Съветът ще бъде съставен на квотен принцип. Най-голяма квота имат независимите представители (представители на гражданското общество и водещи неправителствени организации) – трима души. С по двама представители участват мениджмънтът на дружеството (това са изпълнителният директор и директорът продукти и операции) и журналистическият екип (представителите ще се избират от общото събрание на журналистите в "Икономедиа").

Предстои редакционният съвет да бъде сформиран в рамките на месец. Една от първите му задачи ще е изборът на нов главен редактор на "Капитал". Сегашният Галя Прокопиева напуска и до назначаването на нов изпълняващ длъжността ще бъде Станка Тошева, която е първи зам.-главен редактор на "Капитал".

В "Дневник" няма да има промени.

От "Икономедиа" съобщиха още, че дружеството има и нов изпълнителен директор – Елица Ангелова, която е завършила право в Софийския университет и специализация от Мичиганския университет.

В структурата на собствеността също настъпва частична промяна - на мястото на досегашния акционер Филип Харманджиев с 49% участие влиза Теодор Захов, съсобственик в телекомуникационното дружество "Спектър нет" (придобило неотдавна "Орбител") и председател на БАИТ. Участието на другия акционер Иво Прокопиев (51%) остава непроменено. Прокопиев се оттегля от оперативното управление на дружеството.

Според съобщението дългогодишният съдружник на Прокопиев в медийния бизнес ще се съсредоточи във винения бизнес.

По неофициална информация Иво Прокопиев се оттегля със семейството си в чужбина, откъдето ще ръководи бизнеса си в България.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?