В разгара на скандала между бТВ, ТВ7 и доставчика

Икономическа полиция нахлу в офисите на телевизията на "Булсатком"

Прокуратурата е образувала разследване за данъчни престъпления по материали от проверка на СДВР

Икономическа полиция нахлу в офисите на телевизията на "Булсатком"

Служители на "Икономическа полиция" към СДВР са нахлули в сряда в офисите на ТВ+, свързана със сателитния телевизионен оператор "Булсатком", който има проект за навлизане на пазара на мобилните комуникации и в момента е в остър конфликт с бТВ и ТВ7 заради финансови претенции.

Полицаите са извършвали процесуално-следствени действия във връзка с разследване на Софийската градска прокуратура (СГП) за данъчни престъпления, съобщиха от МВР с уточнението, че няма задържани.

"Това са рутинни действия на прокуратурата и СДВР", коментира лаконично зам.-градският прокурор Роман Василев, цитиран от "Капитал". По-късно говорителят на СГП Румяна Арнаудова уточни, че произовдството е образувано на 3 януари тази година срещу неизвестен извършител по чл. 255 от НК - данъчни престъпления.

По думите ѝ до разследването се стигнало, след като в СДВР бил получен сигнал. Последвала полицейска проверка, материалите от която са докладвани на СГП. Впоследствие пред съдия е бил разпитан един свидетел и е получено съдебно разрешение за извършване на обикс и изземване от офисите на ТВ+.

По информация на БНР сигналът бил подаден в края на декември м.г. от уволнен служител на телевизията, който разказал на полицията, че в медията практикуват двойно счетоводство. По тази причина са планирани разпити на всички негови бивши колеги, които ще бъдат питани главно какви месечни заплати получават и под какви ведомости се разписват.

ТВ+ е свързан със собствениците на сателитния оператор "Булсатком", но връзката не е демонстрирана поради законовите ограничения собствениците на разпространителска мрежа да притежават и телевизия.

"Самият факт, че ТV7 съобщи това, трябва да ви навежда на мисълта за някаква… далавера", коментира накратко маркетинг директорът на "Булсатком" Тинко Тотев, цитиран от сайта "OFFNews".

Интересна подробност е, че в деня, в който полицаите са нахлули в телевизията на "Булсатком", е трябвало да се изплащат заплати на служителите. По неофициална информация им е било забранено да споделят за случилото се с колеги от други медии.

Доставчикът е в конфликт с бТВ и ТВ7 от последните дни преди празниците, като двете телевизии сами преустановиха излъчването си в мрежата на "Булсатком", която обхваща 1/3 от сателитното разпространение на телевизионни канали в България. Програмите им все пак бяха възстановени в пакета на доставчика за празниците, но след Нова година "Булсатком" не излъчва бТВ, а близката до банкера Цветан Василев ТВ7 даде срок на оператора до петък, за да приеме условията ѝ.

През последните дни от "Булсатком" разпространиха своята позиция, според която от бТВ се опитвали да налагат "безпрецедентна ценова преса" върху абонатите на доставчика.

"Исканите нови цени представляват близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които бТВ иска само за своите канали", се казваше в съобщението до медиите.

В него се казваше още, че липсата на прозрачни тарифи и опитите за пакетиране на безплатната ефирна програма на бТВ с по-ниско рейтинговите ѝ канали представлява натиск, както върху ръководството на "Булсатком", така и към клиентите на оператора.

Реакцията на телевизията не закъсня, като оттам обявиха, че позицията на "Булсатком" е "пореден опит за подмяна на фактите и отклоняване на вниманието от некоректните и непазарни действия на доставчика, които ощетяват крайния потребител и станаха причина за масовото недоволство на многобройните зрители на бТВ, лишени от достъп до каналите на медията в мрежата на Булсатком".

От телевизията за пореден път изразиха мнението си, че практиката на доставчика да задържа над 80% от приходите на клиентите си за себе си е пагубна за развитието на целия телевизионен пазар в България и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

В ефира на ТВ7 пък по време на празниците се излъчваше кратко съобщение, според което ръководството на телевизията решили да я извадят от пакета на "Булсатком", тъй като все още не бил постигнат резултат по "поставените изисквания за нови договорни отношения".

"От началото на годината до момента излъчваме без договор в интерес на вас, нашите зрители, за да получавате качествени новини и публицистика. Досега всички компромиси от наша страна бяха в изключителен икономически ущърб на телевизията и сме мотивирани само от защита на правата на нашите зрители", съобщават още от медията, ръководена от бившия кадър на бТВ – Николай Бареков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?