Икономическата комисия в НС подкрепи ветото на президента за поправката "Домусчиев"

Икономическата комисия в НС подкрепи ветото на президента за поправката "Домусчиев"

Комисията по икономика в парламента подкрепи единодушно ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които щяха да намалят на 5 години задълженията на приватизатори по договорите за придобиване на държавните активи и да спестят санкции за нарушителите на споразуменията. Така за пръв път парламентът се съобрази с аргументи на държавния глава срещу законови текстове.

С 18 гласа "за" и без нито един "против" и "въздържал се" депутатите отхвърлиха двата спорни текста от закона, ден след като Радев наложи ветото, а ГЕРБ се отказа да прави първоначално намислените нови текстове, които да не оставят съмнение за лобизъм, и реши да оттегли поправките.

Те бяха внесени от депутата от "Атака" Николай Александров и допълнени от Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО) малко след като братята Кирил и Георги Домусчиеви загубиха делото с държавата за това, че тяхна компания не е спазила договорния си ангажимент при приватизацията на Български морски флот да поддържа определен тонаж кораби до десетата година от сделката, сключена през 2008 г. Това стана повод поправката да бъде наречена "Домусчиев", макар че от нея можеха да се възползват и други бизнесмени. 

Парламентът подкрепи лобистките текстове на 18 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля", въпреки огромната съпротива на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, по чиято инициатива държавата атакува договора за БМФ. По този начин Домусчиеви можеха да си спестят плащането на неустойка от около 58 млн. лв. на държавата, заради неизпълнението на приватизационния договор за БМФ.

Държавният глава оспори записаната промяна, според която специфични задължения на приватизираното дружество да не могат да бъдат изисквани за повече от пет години. Той възрази срещу параграфите 3 и 4, които според него ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.

ГЕРБ изненадващо подкрепиха ветото на президента. Така в сряда очаквано то мина през икономическата комисия, за да бъде гласувано в петък и в пленарна зала. Целта е да могат да минат другите текстове от закона – за електронната платформа за търгове на държавни имоти и за облекчаване на изискванията към търговците на ток за гаранциите им по вноските във фонда за сигурност на електроенергийната система.

По време на дебата в икономическата комисия Румен Гечев обяви, че БСП ще подкрепят ветото в пленарна зала. Той определи решението на президента като "очаквано" и нарече промените в закона "нагъл опит пред очите на цялата държава да се опрощават милиони левове задължения на приватизатори”.

"Съжалявам колегите, които са били накарани да гласуват, то е станало при някакви "духовни стимули", каза Румен Гечев.

Делян Добрев от ГЕРБ също предложи депутатите да се съобразят с ветото на президента и законът да бъде гласуван отново преди лятната ваканция на парламента без оспорваните параграфи.

"Мотивите на президента, още в първия параграф той споделя идеята за електронната платформа и я подкрепя, цитирам - тези правила имат потенциал да гарантират прозрачност и да дадат възможност за постигане на по-висока продажна цена", каза Добрев.

Така от промените в закона за приватизация ще останат единствено текстовете за създаване на електронна платформа, чрез която да се извършва продажбата на държавно имущество, както и тези за облекчаване на изискванията към търговците на ток.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес