Икономическата криза пречи на Испания да се справи с горските пожари

Икономическата криза пречи на Испания да се справи с горските пожари

В Испания бушуват най-силните горски пожари за последното десетилетие - от началото на тази година пламъците са унищожили три пъти повече гори, отколкото през цялата 2011 г., предаде Ройтерс.

На фона на по-топлото и по-сухо време в сравнение с миналата година не е ясно дали увеличаването на броя на пожарите е пряка последица на орязването на бюджета на противопожарните служби  заради икономическата криза. Но пожарникарите са убедени, че тази два фактора са свързани и призовават за повече инвестиции в техника и за по-големи компенсации за рисковете, на които се излагат.

"Имаше пожарникари, които не можеха да се включат в борбата с огъня, защото нямаха даже ръкавици или ботуши", казва Антонио дел Рио, пожарникар от Каталония. Други негови колеги се оплакват от недостига от кислородни апарати.

Огънят е унищожил тази година 123 хектара гори, а през 2011 г. унищожените гори бяха с площ 40 хектара, пише вестник "Паис", като се позовава на данни на министерството на околната среда. През март министерството е отпуснало 19 милиона евро за борба с пожарите в националните паркове за периода 2012-2016. През юни обаче от тази сума са били отрязани близо 4 млн. евро, отбелязва вестникът.

Националните паркове са най-тежко пострадали от тазгодишните пожари, които прокудиха от домовете им хиляди хора. В автономните области Каталония, Валенсия и Канарските острови има най-много пожари, пламнали миналата седмица.

Споделяне

Още от Свят