Икономическата криза се превръща в хуманитарна катастрофа

Световната икономическа криза се превръща в хуманитарна катастрофа и бедствие за развиващите се страни, се казва в съвместно съобщение на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) след годишната среща на двете структури във Вашингтон.

"Икономиката в света се влоши сериозно след последната ни среща. Това оказва особено неблагоприятно влияние върху развиващите се страни, в които кризата се превръща в хуманитарна катастрофа и истинско бедствие", посочват двете международни финансови институции.

"Напредъкът в постигането на целите на развитието на хилядолетието, направен със сериозни усилия, е застрашен", се казва още в документа.

"Кризата вече докара близо 50 милиона души до крайна бедност, повечето от тях жени и деца. Ние трябва да смекчим влиянието на кризата върху развиващите се страни", подчертават СБ и МВФ.

Според президента на Световната банка Робърт Зелик до края на годината броят на хората, живеещи в "крайна бедност", ще се увеличи до 90 милиона души.

Световната банка и МВФ призоваха страните донори да ускорят отпускането на средствата, обещани на развиващите се страни, за да им се помогне да преодолеят глобалната икономическа криза, и дори да "отидат по-далече от вече поетите задължения.

Китай призова за реформа на международната валутна система, в чиято "несъстоятелност" се корени сегашната икономическа криза, стана ясно още след срещата във Вашингтон.

"Необходимо е да осъзнаем огромното значение на реформата на международната валутна система", призова китайският заместник-министър на финансите Ли Юн в изказването си в неделя.

Той се обяви за подобряване на регулаторните механизми за емисиите на резервни валути, поддържане на сравнителна стабилност на обменните курсове на основните резервни валути и изграждане на диверсифицирана и солидна финансова система.

В края на миналия месец китайската централна банка призова да бъде приета нова международна резервна валута вместо долара при система, функционираща под шапката на Международния валутен фонд.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?