Икономическата криза в Европа ограничи способностите на службите да се борят с тероризма

Икономическата криза в Европа ограничи способностите на службите да се борят с тероризма

Бюджетните съкращения, направени по време на икономическата криза в Европа, намалиха способността на силите за сигурност да противодействат на терористичната заплаха, смятат анализатори, които забелязват, че властите вече са принудени да променят следвания досега курс.

"Полицаите бяха силно засегнати и от известно време казват на висок глас, че нямат достатъчно пари. Това важи особено за Великобритания, но е вярно и за други европейски страни", подчерта проф. Кристиян Каунърт от университета в Дънди, Шотландия.

Икономиите бяха драстични: съкращаване на 13 000 поста във вътрешните сили за сигурност на Франция от 2007 до 2012 г.; намаляване с близо 12 на сто на полицията в Англия и Уелс от 2010 г.; замяна на едва 20 процента от пенсионираните служители в Италия от 2008 до 2014 г. (без 2010 и 2011 г.).

"Когато бюджетите са намалени, най-скъпите дейности като наблюдението често биват засегнати първи", подчерта Джон Моран, преподавател в Лестърския университет.

"На полицията в Брюксел не достигат 125 служители, което се усеща силно на ниво квартална полиция и в специализираните звена за борба с радикализма", се оплака миналата седмица комисар Йохан де Бекер, началник на полицейския район Брюксел Запад, част от който е и огнището на джихадисти Моленбек.

Няколко извършители на терористични атаки в Европа в последно време, включително на атентатите в Париж от 13 ноември, са живеели или са отседнали в Моленбек. В белгийската столица бе обявена максимална степен на опасност от тероризъм след подвеждането под наказателна отговорност на пети заподозрян, свързан с атентатите.

"Като реакция от атентатите в Париж, със сигурност ще видим увеличаване на средствата за службите за сигурност и тенденцията ще се обърне", предвижда Каунърт. Според него "това трябва да е сигнал за тревога, тъй като вероятно това няма да е последната атака".

В Белгия правителството вече преразгледа проектите си за икономии след разбиването на джихадистка клетка във Вервие през януари. При все това още липсват по 100 души в двете разузнавателни служби (Държавна сигурност и Общата служба за разузнаване и сигурност), във всяка от които на теория трябва да работят по 600 агенти.

В Обединеното кралство правителството обяви миналата неделя увеличение с 30 процента на бюджета за борба с тероризма до 2020 година. Парите са предназначени главно за наемането на 1900 души в службите за разузнаване и надзор.

"Борбата с тероризма не е просто работа на службите за сигурност и антитероризъм, тя засяга всички служби на полицията, каза за в. "Гардиън" бившият заместник-комисар на Скотланд ярд Робърт Куик. Според него евентуални съкращения в полицията ще направят Обединеното кралство "по-уязвимо от терористична заплаха".

Във Франция полемиката относно съкращенията в полицията по времето на Никола Саркози често се възражда, включително в собствения му лагер. След атентатите срещу "Шарли ебдо" и еврейския хранителен магазин в началото на годината, правителството на социалистите обяви нови 1400 работни места за министерството на вътрешните работи (от които 1100 за разузнаването) и 950 места в министерството на правосъдието. След атентатите от 13 септември бе обявено създаването на 5000 места за полицаи и жандармеристи, 2500 в сектор правосъдие и 1000 нови работни места в митниците.

Невъзможно е да се каже със сигурност дали неотдавнашните нападения е можело да бъдат предотвратени с повече средства, смятат тези експерти.

"Ако дадена страна води външна политика, която я поставя на фронтовата линия на борбата срещу джихадизма, терористите със сигурност ще я вземат на мушка, независимо от нивото на финансиране на службите за сигурност и полицията", подчерта Моран.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа