Икономическата криза в Русия предизвика бум на кражбите

Икономическата криза в Русия  предизвика бум на кражбите
Кризата предизвика бум на престъпността в руската провинция, пише "Независимая газета", цитиран от БТА. 
 
От две години насам в Русия расте престъпността, постоянно спадала през предходното десетилетие. Особено бързо се увеличава броят на регистрираните кражби, измами и изнасилвания.
 
Причина да се увеличават престъпленията с цел материална облага според органите на реда е развитието на интернет технологиите, които дават възможност да крадеш, без да ставаш от канапето. Местните власти обаче прокарват пряка връзка между бума на кражбите и сегашната икономическа криза. Липсата на легални доходи често тласка хората към битови престъпления - кара ги да крадат мобилни телефони и картофи от магазина, пише вестникът. 
 
През първото полугодие на 2016 г. в Русия са регистрирани почти 1,2 милиона престъпления, щетите от които надхвърлят 200 милиарда рубли. Почти половината от тях са кражби на имущество, сочат цитирани в "Независимая газета" данни на руското МВР. 
 
Броят на престъпленията с цел материална облага в Русия е нараснал с 3,2 на сто спрямо първото шестмесечие на миналата година. При това домашните обири намаляват, затова пък стават повече случаите, когато се източват незаконно средства от чужди банкови карти и електронни сметки. А измамите за шестмесечието са нараснали с 25 на сто спрямо аналогичния период на 2015 г., най-вече тези с помощта на интернет и мобилните връзки. В южния Краснодарски край пък са скочили с 20 процента кражбите на хранителни стоки, допълва изданието.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?