Икономическата ситуация отслабва вътрешните позиции на Кремъл

Икономическата ситуация отслабва вътрешните позиции на Кремъл

Световната икономическа криза отслабва управниците на Русия, твърди Националното разузнаване на САЩ. При представянето на годишния доклад на разузнавателната служба в Сената шефът ѝ Блеър посочи, че когато цените на енергоносителите са били високи, правителството на Русия е било по-популярно сред населението.

"Русия сключи обществен договор с гражданите си, при който им даде благоденствие и силна държава срещу сериозни ограничения на личните свободи. Сега този договор започва да се прокъсва", заяви Блеър.

В същото време проблемите с противоракетния щит, разширяването на НАТО и конфликтът с Грузия продължават да затрудняват процеса на подобряване на отношенията между САЩ и Русия. Според Блеър Русия продължава да разчита на ядрените си сили и на способността си да нанесе ядрен ответен удар за противопоставянето си на предполагаеми заплахи от САЩ и НАТО.

"Все пак има области, където интересите на двете държави съвпадат. Можем да опитаме да съвместим това, което иска Русия с това, което искат САЩ", заяви Блеър.

Според годишния доклад на службата кавказкият регион остава място на напрежение. Съществува риск от провокации, несъразмерни реакции или неправилни оценки, които да доведат до възобновяване на бойните действия между Русия и Грузия.

Балканите са най-голямата заплаха за стабилността в Европа

Според доклада Балканите са най-голямата заплаха за стабилността в Европа през 2009 гoдина. Рисковете се крият в нерешения политически статут на сръбското малцинство в Косово и продължаването на трудното междуетническо съжителство в Босна и Херцеговина.

"Белград открито поддържа паралелните сръбско-косовски институции. Това подсили фактическото разделение на Косово на населен предимно с албанци юг и населен предимно от сърби север, както и разочарованието на косовските албанци", се казва в доклада.

Според националното разузнаване на САЩ бъдещето на Босна и Херцеговина, като многоетническа държава е несигурно, въпреки че няма непосредствена опасност от всеобщи прояви на насилие или официално разделение. Заплахите за отцепване на босненските сръбски лидери и призивите на някои босненски управници да се премахне сръбско-босненската официална институция обаче са засилили междуетническото напрежение.

Иран е близо до създаването на ядрено оръжие

Според доклада Иран има научните, техническите и промишлените възможности да създаде ядрено оръжие между 2010 и 2015 г. Само политическо решение на самия Иран да се откаже от създаването на ядрено оръжие ще позволи да се избегне появата на такава технология в страната.

"Обаче да бъде убеден Иран да се откаже от това, ще е трудно заради връзка, която виждат иранските управници между притежаването на ядрено оръжие и постигането на основните им цели в националната сигурност и международната политика", добави Блеър.

Според доклада ливанското ислямистко движение Хизбула е по-подготвено да води борба с Израел, отколкото по време на конфликта им през 2006 г.

Шиитското движение продължава да укрепва военния си капацитет. От 2006 г. то се е превъоръжило и обучава нови бойци за евентуален нов конфликт с Израел. Сирийската военна подкрепа за Хизбула също значително е нараснала през последните пет години. Очаква се Сирия да продължи да се намесва в делата на Ливан в зависимост от собствените си интереси.

Положението в Афганистан се е влошило

Според доклада произвеждането на президентските избори в Афганистан тази година ще е по-трудно, отколкото преди пет години заради влошаващата се ситуация в сигурността. По думите на Блеър през изминалата година бунтовниците в Афганистан са увеличили обхвата и честотата на нападенията си.

"Положението със сигурността се е влошило в много от източните райони на страната, както и в южната и северозападната част. Освен това екстремистите са разпространили операциите си и в дотогава мирните райони в западната част на страната и около Кабул" и са увеличили нападенията си срещу силите от международната коалиция", добави Блеър.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?