Икономическите измами вървят по едни и същи схеми, хората са различни

Законите не се прилагат и липсва последователност в борбата с икономическите измами, обявиха от неправителствената организация "Асоциация за противодействие на икономическите измами" (АПИИ) на пресконференция в четвъртък.

"Схемите са същите, хората, които ги осъществяват, са различни", коментира председателят на АПИИ Димитър Динев.

Асоциацията се занимава с икономическите измами, които включват корупцията с всичките ѝ проявления - подкупи, незаконни подаръци, комисионни, конфликт на интереси, икономическо изнудване, измамите чрез финансови отчети, данъчни измами, прането на пари, присвояването и злоупотребата.

Султана Българенска, член на УС на асоциацията, подкрепи тезата си за продължаващи икономически измами с нагледни доказателства като касови бележки, които би трябвало да смущават гражданите и контролиращите органи. Видях при проверката на стоковата борса в кв. "Слатина" безсилие на контролиращите органи,коментира Българенска.

"Мислите ли, че през границата ни може да мине товар без документи? Не може, разбира се, но няма воля на държавата измамите да се разкрият и да се стигне до счетоводтвото на формите, които ги извършват", каза още Българенска.

Според нея фактурите на енергийните, водоснабдителните и топлофикационните дружества са неясни и неточни. Най-голямата изненада са съвсем семплите фактури на топлофикация, от които не може да се разбере за какво точно се плаща, коментира експертът.

Султана Българенска акцентира и върху измамите в образованието.

Няма орган, който да контролира колко подготвени са хората, които излизат от училищата, смята тя. По думите ѝ инспекцията по труда във Варна е констатирала, че подготовката на хората в част от университетите е толкова ниска, че няма как да се реализират.

Държавата трябва да впрегне целия си ресурс и да наложи законите, заяви Българенска, която е дипломиран експерт-счетоводител. По нейна преценка, в около 30-40 на сто от годишните финансови отчети на фирмите информацията е невярна.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?