Икономическите планове на Путин и промените в правителството

Владимир Путин

Промените в руското правителство, които доведоха до назначаването на нов първи вицепремиер и нов министър на икономиката са опит на президента Владимир Путин да осъществи икономическите си планове, казват два източника, близки до правителството, но отбелязват, че те крият и рискове, съобщава агенция Ройтерс.

Промените, довели до премоделиране на правителствения екип, взимащ решения за икономиката, будят безпокойство заради по-високи държавни разходи и риска от инфлация, въпреки че анализаторите казват, че очакват стабилната бюджетна рамка на Русия да издържи.

Путин назначи във вторник новото правителство и определи това като скъсване с миналото.

Според някои източници Путин се надява, че правителствените промени ще помогнат да се ускори изпълнението на мащабния план за държавни разходи, който заема централно място в може би последния му президентски мандат, пише Ройтерс.

Планът предвижда да се вдъхне нов живот на стагниращата руска икономика чрез изразходване на повече от 25 трлн. рубли (404 млрд. долара) отсега до 2024 г. за важни проекти в 13 области, включително здравеопазване, образование и инфраструктура.

В рамките на правителствените промени Андрей Белоусов, икономически съветник на Путин от 2013 г. и главен архитект на бюджета, бе назначен за първи вицепремиер на мястото на финансовия министър Антон Силуанов, който заемаше този пост от май 2018 г.

Максим Решетников, бивш регионален губернатор, бе назначен за нов икономически министър на Русия на мястото на Максим Орешкин.

Шестдесет и седем годишният Путин предстои да напусне президентския пост през 2024 г., макар мнозина да казват, че целта на предложената конституционна реформа, която прокарва в момента, е да може да продължи да упражнява влияние, но в различна роля.

Дмитрий Медведев, премиер на Русия от 2012 г., бе натоварен с изпълнението на икономическия план, докато Путин не го смени внезапно миналата седмица с бившия шеф на данъчната служба Михаил Мишустин.

"Путин виждаше, че (Медведев) не е направил нищо. Беше възмутително, че той просто си седеше и чакаше отново да стане президент", каза един от източниците, който редовно се среща с руски официални лица.

Медведев беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., тъй като конституцията забраняваше на Путин трети пореден мандат.

Видим рестарт

Путин е бил недоволен от неспособността на Медведев да постигне резултати във време, когато намаляването на реалните доходи и спадащата популярност на правителството рискуват да задълбочи общественото негодувание, казал пред Ройтерс друг източник близък до правителството.

Според него Путин е бил разтревожен какви ще са последиците от влошаването на жизнения стандарт и плана за вдигане на пенсионната възраст и е искал видим рестарт, за да успокои общественото безпокойство и ускори изпълнението на националните си проекти.

"Необходимо е по-активно да осъществяваме националните проекти, за да могат хората по-скоро да усетят промените в живота си", каза новият министър-председател на Путин Мишустин на първото заседание на кабинета си във вторник.

Назначаването на Белоусов, който има репутацията на защитник на държавния капитализъм, поражда обаче тревога сред някои инвеститори.

Назначаването му "предполага завой в икономическата програма и строгата фискална политика към разходи за националните проекти", заяви "Алфа банк" в съобщение към клиентите си.

По-високите държавни разходи могат да създадат инфлационни рискове, които да ограничат възможностите за бъдещо намаляване на лихвените проценти от централната банка, като в същото време ликвидира бюджетния излишък на Русия.

В старото правителство финансовият министър Силуанов имаше ключова роля в прилагането на предпазлива фискална политика, известна като бюджетното правило, целящо да защити икономиката от колебанията на цените на петрола.

Но понижаването му и издигането на Белоусов създава възможност за промени в това отношение.

"Назначаването на Белоусов засилва безпокойството от смекчаване на фискалната политика", каза Кирил Тремасов, бивш служител на икономическото министерство, който ръководи изследователския отдел в компанията "Локо инвест".

Международната рейтингова агенция "Мудис" обаче заяви, че Русия ще е способна да се справи с по-големи държавни разходи, предвид ниския ѝ държавен дълг и възстановяването на фискалните резерви, след като през 2018 г. започна да прилага т.нар. фискалното правило за заделяне на пари от приходите от петрола и започна да харчи от бюджетния излишък през последните години.

По БТА

Споделяне

Още от Свят