Икономическият министър: Червени лампички като в ББР светват и за ремонти на язовири

Проверява се спорна практика и в Агенцията за експортно застраховане

Икономическият министър: Червени лампички като в ББР светват и за ремонти на язовири

Червени лампички като в ББР "светват" и в Държавната консолидационна компания(ДКК), в която са вкарани 600 млн. лв. за ремонт 400 на язовира, от които досега са ремонтирани само 10. Това обяви в неделя икономическият министър Кирил Петков и обяви, че през целия ден ще прави проверки на място на водоемите. От думите му стана ясно, че от понеделник стартира проверка и на Агенцията за експортно застраховане, която освен застраховки на експорт, изненадващо се оказва, че е застраховала и кредитен риск на компании.

Обиколка на язовири

"Днес тръгвам към няколко язовира, защото ДКК е инвестирала 600 млн. лв. в ремонта на язовири. При първия ми преглед, от назначена комисия, светнаха няколко червени лампички. Засега са възстановени само 10 язовира и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лапмпички пак ми светят като в ББР", каза пред БНТ Петков.

Той добави, че е странно, че финансирането на ремонта на язвирите е насочено в държавна фирма, която е към министерство на икономиката. Петков уточни, че със средствата трябва да се ремонтират стени и съоръжения на съществуващи язовири.

Последно, в края на миналата година БСП поиска Сметната палата да провери и дейността на държавната компания "Монтажи", която преди повече от две години получи чек от 500 млн. лв. от споменатата ДКК за "спешен" ремонт на 418 язовира. Конкретното искана на БСП бе да се направи проверка на "Монтажи" ЕАД за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г.

В детайли, през юли 2018 г. бе обявено, че ДКК, която е под шапката на Министерството на икономиката, получава чек от 500 млн. лв. за ремонта на над 400 потенциално опасни язовира. От думите на министър Кирил Петков в неделя стана ясно, че сумата е 600 млн. лв. След това, чрез вътрешно възлагане, ДКК даде ремонтните дейности на държавната компания "Монтажи" ЕАД.

Двете дружества са под шапката на едно и също министерство - на икономиката, и Законът за обществените поръчки им дава това право, чрез т.нар. in-house възлагане. Този модел беше генерална репетиция за въвеждането на схемата "Автомагистрали" за строителството на магистрала "Хемус" няколко месеца по-късно.

Дейността на "Монтажи" е обвита в пълна мъгла – така бе при по-предишния икономически министър Емил Караниколов, и продължи при следващия Лъчезар Борисов. Това се случва въпреки решението на съда да бъде предоставена информация.

От телевизионно участие на Лъчезар Борисов в края на октомври 2020 г. стана ясно, че за повече от две години не е ремонтиран нито един язовир. Открити са строителни площадки за 82 обекта, чийто ремонт ще струва 195 млн. лв., каза тогава той.

По принцип под шапката на ДКК са 17 държавни фирми с различна дейност - от военните заводи, през ликвидиране на стари мини до производство на млечни продукти и маркетингови проучвания. Така консолидационната компания управлява огромен финансов ресурс. Собственият капитал на дружеството е около 1.2 млрд. лв., а управляваните активи - за около 1.5 млрд. лв.

Преди дни Кирил Петков обяви, че ще смени ръководството на ДКК, което публично никога не се е появявало, а компанията дори няма интернет сайт.

Спорни практики и в Агенцията за експортно застраховане

Кирил Петков открои спорна практика и в Агенцията за експортно застраховане.

"Тя също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче се оказва, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, което означава че потенциално може да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем от там. Изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, е важно", добави министърът. Проверката започва от понеделник.

Лимитът за кредити на ББР вече е факт

От думите на Кирил Петков стана още ясно, че новият устав на ББР е факт от петък и чрез него е въведен окончателно лимит - банката да може да отпуска само кредити до 5 млн. лв. "От петък това вече е факт. Новият устав е вписан, никой вече няма да може да дава 100 милионни кредити" каза министърът.

Министърът призова гражданите да следят този устав. "Лимитът за кредит вече е 5 млн. лв., така че ще се гарантира, че средствата отиват за малки и средни предприятия", каза още министърът.

Кирил Петков обяви още, че е подал кандидатите за надзор на ББР и очаква те да бъдат одобрени от БНБ през следващата седмица. Министърът уточни, че те имат много добро образование и са работили в големи банки и консултантски фирми. Преди дни Петков уволни членовете на надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Поводът бе отказът им да се явят на среща-разговор с него, на която да предоставят подробна информация за раздадените кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?