Икономическият министър контрира президента: Тенденцията е за разкриване, не за закриване на предприятия

Емил Караниколов, сн. БГНЕС

"Тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия“, контрира министърът на икономиката Емил Караниколов думите на президента Румен Радев, който в отчета за двугодишната си дейност разкритикува правителството за това че "по последни данни на БНБ изминалата 2018-а е истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция".

По-късно пред журналисти Караниколов посочи, че през последните месеци са направени доста крупни инвестиции в Северна България. Той изброи като такива няколко проек8та. Сред тях министърът посочи инвестицията на френската група "Латекоер" от 11 млн. евро в завод за самолетни части у нас, завода за автомобилни аксесоари на американската компания "Варок Лайтинг Системс” на стойност 8  млн. лв., завода за производство на авточасти в България на германската компания "Фос Аутомотив" с вложение от 15 млн. евро. Министърът изброи и инвестиционните проекти на германската компания "Леони" край Плевен с 32 млн. евро, производственото предприятие на "Мултивак България Продакшън" с вложени за над 36 млн. лв, както и инвестицията от 40.6 млн. евро на „Одело Фарба Лайтинг Груп" за изграждането на 3 завода и парк за поддоставчици  и др.

Караниколов обяви, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за инвестиции на стойност 1.5 млрд. лв.

Преди това държавният глава посочи, че българската икономика не е пазарна и не е способна да издържа на конкурентния натиск в ЕС. "Вместо предприемачество и инициативност, основани на конкуренция, иновативност и ефективен мениджмънт, се стимулират бизнес кръгове чрез протекции и скандални обществени поръчки. Лобисткото законодателство все повече задушава  инициативата, конкуренцията и прогреса", каза Румен Радев.

Атаката му срещу управляващите бе продължена от депутата на БСП Драгомир Стойнев, който бе министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски.

Според Стойнев България не е атрактивно място за инвестиране и потенциалът ѝ за икономически растеж е изчерпан. "Липсват капитали – ако чакаме само на международните инвестиции, които са около 800 млн. евро, и българските имигранти, които са най-големият инвеститор и изпращат над 1.5 млрд., няма да се получи“, заяви той пред Нова телевизия.

Споделяне

Още от Бизнес