Икономическият министър: Не се познаваме с Делян Пеевски

Емил Караниколов обяви приватизацията за изчерпан механизъм

Емил Караниколов, снимка БГНЕС

Икономическият министър Емил Караниколов обясни в понеделник пред бТВ, че познава Делян Пеевски само от медиите. Името на Караниколов се свързва с Пеевски още с номинирането му за министър. Причините са сделките по продажбата на Дипломатическия клуб и "Булгартабак", които бяха извършени, докато Караниколов беше шеф на Агенцията за приватизация.

Дипломатическият клуб беше купен от студенти, за да отиде след това във фирма, свързвана с Пеевски. По времето на Караниколов беше приватизиран и “Булгартабак“, където фирма на Пеевски придоби дялове. Емил Караниколов влезе в правителството като министър от квотата на “Атака“.

“Той (Пеевски) не е участвал в тази процедура. Приватизацията на Дипломатическия клуб беше извършена съгласно закона, сделката е одобрена по законосъобразност от Надзорния съвет, нямаше нито един "против", каза министърът и припомни, че НАП е правила проверка на произхода на средствата и проблеми не са били открити.

“Считам, че това беше ход, с който да се отклони вниманието от една друга сделка – за Царските конюшни”, каза Караниколов. Той обясни, че не вижда “нищо притеснително“ и в сделката за “Булгартабак“.

Икономическият министър каза, че много отдавна се познава с лидера на “Атака“ Волен Сидеров, който го номинира за член на правителството.

"С Волен Сидеров твърде отдавна се познаваме", каза Караниколов и обяви “Атака“ за “национално отговорна партия“. Според него формацията е "заложила на професионализма му, преходността и това, че познавам добре Министерството на икономиката".

"Не считам, че Европа има нещо против правителството, защото по този начин има стабилност", каза той, попитан за присъствието на крайни националисти в новия кабинет.

В същото време Караниколов обяви, че приватизацията е изчерпана като инструмент за преминаване от планова към пазарна икономика. Така той обясни решението за спиране на всички започнали приватизационни процедури.

По думите му внасянето на законопроект по темата от страна на Министерството на икономиката става по искане на премиера Бойко Борисов. “Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите”, каза министърът.

Той похвали законопроекта за управлението на държавните активи на БСП, като посочи, че там има добра основа, върху която ще се работи.

Караниколов посочи, че по искане на министър-председателя още от първата седмица работят с вицепремиера Томислав Дончев по идентифицирането на административните тежести, които засягат бизнеса, и държавните такси, които гражданите трябва да плащат за определени услуги.

“Няма да има чистка в администрацията, в дружествата. Докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете. Няма да има съкращения и уволнения. Това е искане и на партия "Атака", подчерта министърът. При встъпването си в длъжност Караниколов каза, че ще се намалят членовете на директорските бордове в държавните фирми.

По думите му военнопромишленият комплекс “върви доста добре”, но трябва да се модернизира и трябва да бъдат създадени кадри, които да внедряват иновации.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?