Икономическият министър поискал оставката на единствения заварен заместник

Иво Маринов, Сн: БГНЕС

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов е подал оставката си, след като тя му е била поискана от служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев още в първия ден от встъпването му в длъжност.

Още в сряда Василев даде да се разбере, че ще си назначи свой екип от заместници. Той завари във ведомството като зам.-министър само Иво Маринов, който бе и единственият оцелял заместник-министър, назначен от първия ден на кабинета “Борисов“ с ресор туризъм. На всички останали ресори се изредиха над половин дузина специалисти, като последно зам.-министърът на енергетиката Евгения Харитонова бе прехвърлена миналия петък като шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От почти година липсва и зам.-министър, отговарящ за икономиката, след като Евгени Ангелов стана съветник на президента Росен Плевнелиев, а наследилият го Димитър Чаходжиев престоя на поста само месец и половина, преди да закрият длъжността му.

Оставката на зам.-министъра на туризма била поискана с мотива, че в някои министерства политическите кабинети трябва да бъдат сменени изцяло, а и Василев обяснил, че нямал нужда от заместник с този ресор, разказва Маринов, цитиран от агенция “Фокус“.

Иво Маринов обаче обяснил на новия си началник, че освен туризма в този ресор е и външно-икономическата политика. Ресор туризъм задължително трябва да се запази в икономическото министерство, защото туризмът е от малкото отрасли, които се развиват възходящо, независимо от икономическата и финансова криза, смята Маринов. Като аргумент за оставането на длъжността той посочил и това, че близо 12 % от БВП се осигуряват от международния туризъм, в момента се провеждат и големи международни изложения. Доводите му обаче не били приети и така ведомството вече няма да има заместник с такъв ресор, стана ясно от думите на Маринов.

 

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обаче обявиха по-късно, че министър Асен Василев  няма да прави структурни промени във ведомството. "Никога не съм говорил, че няма да има ресорен заместник-министър за туризма“, посочва Василев в коментар на подадената от Маринов оставка.


Преди ден служебният икономически министър заяви пред журналисти единствено, че ще има заместник, който специална ще отговаря за малките и средните предприятия, както това обеща държавният глава. Какво ще е обаче разпределението на останалите ресори и колко заместници ще назначи той не пожела да каже, обещавайки, че това ще стане ясно в следващите няколко дни.

Споделяне

Още от Бизнес