Икономическият министър: Цветан Василев и Пеевски не са участвали пряко в приватизационни сделки

Икономическият министър: Цветан Василев и Пеевски не са участвали пряко в приватизационни сделки

“Цветан Василев и Делян Пеевски не са участавали пряко в приватизационни сделки по мое време. Не ги познавам, не съм имал отношения с тях”. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова телевизия във вторник. Преди да заеме този пост той беше дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по приватизацията, като след негов подпис се осъществиха сделките за "Булгартабак", Дипломатическия клуб в Бояна и ИПК “Родина”.

Караниколов уточни, че не знае защо още при назначаването му за министър името му е било свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски. Той отрече двамата да се познават покрай сделката за приватизацията на "Булгартабак".

Попитан как е предложен за министър, Караниколов обясни, че е експерт. “Аз съм експерт. Никога не съм бил член на политическа партия. Предложението да вляза в този кабинет е на Волен Сидеров от “Атака”. С него се познаваме отдавна, все пак с Народното събрание съм работил 7 години. Поне 10 пъти в годината имам участие в икономическа комисия в зала, така че се познаваме”, коментира той.

"Когато съм бил директор на Агенцията по приватизация сме спазвали закона и сме имали за цел да има публичност и прозрачност. Приватизацията в България е грешна до 2002 г., но след това законът е изключително добре регламентиран", каза Караниколов.

При продажбата на държания дял в Дипломатическия клуб в Бояна икономическият министър също не видя никакви проблеми.

Имотът беше купен в края на миналата година от трима младежи на възраст от 21 до 24 г. Те платиха 8.5 млн. лв., като парите по сделката бяха от кредит, а проверка на сделката от данъчната администрация показа, че тя е изрядна. През февруари създадената през 2015 г. от тримата младежи фирма за онлайн маркетинг с минимални обороти "Ексклузив уеб дизайн" прехвърли Дипломатическия клуб и още няколко имота на дружество "Дореко комерс" - фирма, която има достатъчно връзки с дългогодишния депутат от ДПС Делян Пеевски.

"Всяко лице е с равни права при участие в приватизационни сделки. Купувачите на Дипломатически клуб са осигурили парите за сделката с банков кредит, така че трябва да попитате банката от къде са дошли парите", добави Караниколов.

На поредица въпроси не го ли е смутило, че купувачът е студент, който живее в Студентски град, министърът повтори, че средствата са били осигурени и нямало нищо нередно.

По думите му през 2017 г. се очаква ръст от 3% на всички инвестиции. Спадът по този показател през миналата година се дължал на несигурната политическа обстановка в страната и смяната на 3 правителства за 9 месеца, въпреки че две от тях започнаха работа през настоящата година.

Той каза още, че в момента работна група се опитва да оптимизира сроковете и разходите при издаването на различни документи. Караниколов определи получаването на свидетелство за съдимост като административна тежест, която не трябва да бави бизнеса и гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от България