Икономическият министър върна стария борд в ДКК

Съветът на директорите в Национална компания "Индустриални зони" е намален на трима

Емил Караниколов, сн: БГНЕС

Министърът на икономиката Емил Караниколов изпълнява засега обещанието, което даде при встъпването си в длъжност за намаляване на броя на членовете в Съвета на директорите на държавните фирми под шапката на ведомството, както и да не прави смени в директорските бордове. Това показа проверка на Mediapool в Търговския регистър.

Караниколов е върнал на работа старото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК), което служебният министър на икономиката Теодор Седларски се опита да смени, но не успя заради оспорване в съда.

Така от 19 май ДКК отново се управлява от 3-членния борд, назначен от бившия икономическия министър от втория кабинет на Борисов Божидар Лукарски. В него влизат Ясен Спасов, Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров.

От петима на трима членове е намален бордът на директорите на Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ). Със заповед на Караниколов са освободени назначеният от Лукарски изпълнителен директор Стефан Стайков и Нено Димов, който стана министър на екологията в третото правителство на Бойко Борисов.

Така НКИЗ ще остане с един изпълнителен директор – Антоанета Иванова Барес, която беше назначена през февруари от служебния министър на икономиката Теодор Седларски. Другите двама членове на директорския борд са Илия Лазаров и Владимир Каролев, които бяха назначени от Лукарски.

В държавното дружество "София Тех Парк", чието ръководство беше сменено след скандала с "Уолтопия" по времето на министър Седларски, промени в ръководството на компанията не са правени. Променено е само седалището на дружеството и то вече е на бул."Цариградско шосе", където се намира технологичният парк.

Няма смени и в директорските бордове на военните компании ВМЗ – Сопот, "НИТИ" Казънлък и "Кинтекс", както и в друго печелившо държавно дружество "Ел Би Булгарикум", показва справка в Търговския регистър.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?