Икономическият план на Къшнър за мир в Близкия изток масово се отхвърля в арабския свят

Икономическият план на Къшнър за мир в Близкия изток масово се отхвърля в арабския свят

Арабските политици и коментатори посрещнаха икономическия план на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток със смесица от подигравки и гняв, въпреки че някои в Персийския залив призовават да му се даде шанс.
В Израел Цахи Ханегби, член на кабинета и министър на регионалното развитие, близък с премиера Бенямин Нетаняху, смята, че палестинското отхвърляне на плана за "мир и просперитет" е трагично.

Планът, който ще бъде представен днес и утре на конференция в Бахрейн от зетя на Тръмп Джаред Къшнър, предвижда създаването на глобален инвестиционен фонд, който да съживи палестинската икономика и икономиките на съседните арабски страни, да стане част от по-общото усилие за съживяване на израелско-палестинския мирен процес.

"Не се нуждаем от срещата в Бахрейн, за да изградим страната си, нуждаем се от мир, а последователността (на плана) - икономическо съживяване, последвано от мир, е неосъществимо и илюзорно", заяви в неделя палестинският финансов министър Шукри Бишара.

Липсата на политическо решение, което Вашингтон казва, че ще представи по-късно, доведе до отхвърляне на плана не само от палестинците, но и в арабските страни, с които Израел иска да нормализира отношенията си.
От Судан до Кувейт коментатори и граждани отхвърлят предложенията на Къшнър с поразително съвпадащи квалификации: "колосална загуба на време", "невъзможни" и "мъртвородени".

Египетските либерални и леви партии заклеймиха конференцията като опит да се "утвърди и легитимира" окупацията на арабска земя и заявиха в съвместно изявление, че всякакво арабско участие би излязло "извън границите на нормализацията" на отношенията с Израел.

Точните параметри на политическия план са обгърнати в тайнственост, но посветени в него служители казват, че Къшнър е пожертвал решението за "две държави" - дългогодишната международно приета формулировка, която предвижда съществуването на Западния бряг, в Източен Ерусалим и ивицата Газа наред с Израел и на независима Палестинска държава.

"Поредната трагедия"

Палестинската власт бойкотира срещата в Бахрейн, като казва, че само политическото решение ще реши проблема. Палестинците твърдят, че "абстрактните обещания" на Къшнър са опит да бъдат подкупени, за да приемат израелската окупация.
Белият дом не е поканил израелското правителство в Бахрейн.

По израелското радио Ханегби заяви, че Вашингтон се е опитал да създаде "малко повече доверие и позитивно отношение" чрез представяне на икономическия план, но е засегнал болезнен за палестинците въпрос.

"Те все още са убедени, че цялата работа с икономическия план за мир е заговор, чието цел е да ги подмамят с фондове за проекти и други придобивки, само за да се откажат от националните си въжделения. Това, разбира се, е просто параноя, но е поредната трагедия за палестинците", каза той.

Съюзените със САЩ страни от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), ще участват във форума в Бахрейн заедно с представители на Египет, Йордания и Мароко.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че всичко, което подобрява положението на палестинците, трябва да бъде приветствано, но и че също така "изключително важно" да се търси политическо решение на конфликта с Израел.
"Палестинците имат последната дума, защото това е техен въпрос, и смятам, че онова, което те приемат, ще го приемат и всички останали", каза в неделя министърът в интервю за телевизия "Франс 24".

Ливан и Ирак няма да участват в конференцията.

"Онези, които мислят, че размахването на милиарди долари може да изкуши Ливан, който носи бремето на задушаваща икономическа криза, да отстъпи или да изтъргува принципите си, грешат", каза председателят на ливанския парламент Набих Бери.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка Хизбула, която има голямо влияние върху правителството, по-рано нарече плана "историческо престъпление", което трябва да бъде спряно.

Хиляди хора демонстрираха по улиците на столицата на Мароко Рабат в неделя, за да изразят солидарността си с палестинците и недоволството им от плана на Къшнър.

"Тук сме, за да говорим в един глас, като мароканци, и да кажем, че отхвърляме всички заговори, насочени към палестинската кауза", каза Слиман Амрани, заместник- генерален секретар на участващата в управлението в Мароко ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Арабски анализатори смятат, че икономическият план на Къшнър е опит да купи недоволните от израелската окупация на палестински земи с многомилиарен подкуп, който да се плати на съседите на Израел, приютили милиони палестински бежанци, за да ги интегрират.

След създаването на Израел през 1948 г. Йордания, Сирия и Ливан приеха най-много палестински бежанци, които според някои оценки сега наброяват близо пет милиона.

"Няма лошо да чуем"

През последните години острото съперничество на Иран с блока, воден от сунитската Саудитска Арабияq все по-отчетливо изтласква арабско-израелското противопоставяне на заден план.
Въпреки това, че Рияд и съюзниците му приветстваха твърдата линия на Тръмп към Иран, който се представя за защитник на правата на палестинците, критиците обвиняват Саудитска Арабия, пазител на светите места за исляма, че изоставя палестинците.

Мюсюлманските учени в региона, които в миналото биха обединили усилията си в подкрепа на палестинците, останаха до голяма степен безмълвни часове след обявяването на плана и това е признак за репресии срещу инакомислието в някои арабски страни.

Саудитска Арабия беше задържала няколко изтъкнати духовници вероятно в опит да заглуши гласа на потенциалните опоненти на абсолютистките управници на кралството. Висшият орган на мюсюлманите сунити в Египет - университета "Ал Азхар", все още не е излязъл с изявление.

Али Шихаби, който оглавява фондация "Арабия", подкрепяща политиката на Саудитска Арабия, каза, че Палестинската власт прави грешка, като изначално отхвърля плана.

"Те трябва да го приемат и да извлекат полза за народа си, а след това да продължат настъпателно с ненасилствени методи . . . за да търсят политическите си права", написа той в Туитър.

Бизнесменът от ОАЕ Халаф Ахмад ал Хабтур също критикува отказа на палестинците да отидат в Бахрейн.

"Няма лошо да чуем какво ще бъде предложено", написа той миналия месец.

И все пак дори в Персийския залив подкрепата за плана на Къшнър е ограничена.

"Сделката на века" е . . . едностранно отстъпление от страна на арабите, докато окупаторът печели всичко: земя, мир и пари от Залива", каза кувейтският депутат Осама ал Шахин.

По БТА. 
 

Споделяне

Още от Свят