Икономическият ръст се забави до 3%, инфлацията е с 5-годишен връх

Най-много са поскъпнали транспортните услуги, комуналните сметки и горивата

Икономическият ръст се забави до 3%, инфлацията е с 5-годишен връх

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) продължава сериозно да изостава спрямо очакванията.

През третото тримесечие на 2018 г. той е едва 3% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Преди около два месеца финансовото министерство понижи прогнозата си за растежа за тази година, като сви очакванията си от първоначалните 3.9% на 3.6%. Ведомството обаче остава оптимист за 2019 г., когато очаква БВП да се повиши с 3.7%, каквато е заложената прогноза в бюджета. Не е ясно дали сегашните данни ще коригират надолу прогнозата.

Международният валутен фонд през октомври също коригира в негативен план очакванията си за икономически ръст както по света, така и за България. От първоначалните 3.8% прогнозата за 2018 г. се сви до 3.6%. За догодина фондът очаква икономическият ръст на България да се забави до 3.1%.

За сравнение, през 2017 г. икономиката също не успя да достигне ръстовете, очаквани от правителството. При прогноза за ускорение от около 4% в крайна сметка НСИ отчете 3.6% растеж.

На фона на забавянето на растежа инфлацията продължава да гони силни стойности за последните години.

На годишна база показателят през октомври достига 3.7%, което е 5-годишен връх. Регистрираното сега равнище е най-високо от март 2013 г. насам.

Месечната инфлация за октомври достига ниво от 0.7 на сто.

За последната година най-голяма е инфлацията при транспортните услуги - 9.2 на сто. Сериозно са поскъпнали също комуналните услуги като ток, вода, а също и горивата - общо с 4.6 на сто. Ресторантите и хотелските услуги бележат увеличение от 5.3 на сто, а храните, алкохола и цигарите са се увеличили с 3.3 - 3.5 на сто. Минимално поевтиняване се регистрира единствено при дрехите и обувките.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?