Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Икономическият ренесанс на Италия не е чак толкова привлекателен

0 коментара

Бавното икономическо възстановяване на Италия след 2014 година най-сетне набира скорост, но подемът вероятно ще се окаже краткотраен, тъй като малко, да не кажем нито един от структурните проблеми на страната не е решен.

Италианските компании, които са конкурентоспособни в международно отношение се представят силно и наемат персонал, помагайки на брутния вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 0,5% през първото тримесечие.

Само че отколешни слабости - от бюрокрация и корупция до недостатъчни инвестиции в образованието и огромния държавен дълг - продължават да съществуват. Това навежда на мисълта, че съживяването е просто част от бизнес цикъла и има вероятност да изчезне веднага щом временни фактори, като насърчителните мерки на правителството за заетостта и супер ниските лихви започнат постепенно да отпадат.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's все пак повиши кредитния рейтинг на Италия миналия месец за първи път от 35 години, като подчерта подобрените перспективи за растеж, подкрепени от нарастващите инвестиции и заетостта. Това изненада много наблюдатели и все пак данните от третата по големина икономика в еврозоната изпреварват очакванията. Бизнес доверието е на най-високото си равнище от десетилетие, промишленото производство нарасна през август за четвърти пореден месец, обемът на износа се е увеличил с 2,8% през първите 8 месеца на годината, а прогнозите са, че БВП ще нарасне с най-бързия си темп от 2010 година.

"Бизнесът върви много добре," каза Гаетано Бергами, собственик на средно голямата компания BMC (латински букви) с централа в Болоня, която произвежда въздушни филтри за коли и мотори и ги изнася в 90 държави.

Растем в международен план, тъй като BMC е част от тези 30% италиански компании, предлагащи конкурентни продукти, каза той. Компанията нае неотдавна около 10 души и така работниците ѝ в Италия наброяват вече 96, а оборотът ѝ се увеличава стабилно и се очаква да достигне до 12 милиона евро тази година.

Министърът на икономиката Пиер Карло Падоан посочи, че растежът се е възстановил до 0,5 % през третото тримесечие, след като през второто се забави до 0,3 %. "Възстановяването се утвърждава и растежът на БВП става по-значим", каза той.

BMC и други успешни компании, които запазиха форма дори през двойната италианска рецесия между 2008 и 2013 година обаче прикриват общата липса на конкурентоспособност в страната.

Болоня е столица на Емилия-Романя, един от най-силните европейски индустриални райони и дом на такива световни гиганти като производителя на спортни автомобили Ferrari и на храни Barilla. Само че нито BMC, нито Емилия-Романя са типични за Италия. Италианската производителност, измервана като продукция на час работа, стагнира през последното десетилетие и е най-ниската в ЕС след Гърция по данни на Евростат.

Така наречената мултифакторна производителност, която измерва цялостната ефективност на една икономика, също е вяла и всъщност е спаднала с 0,2% през 2016 година, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Равнището на безработица в Италия е 11,1%, а младежката безработица е 35,7% и остава сред най-високите в ЕС.

Неизлекувани рани

Италия е теглена напред от силния европейски и световен растеж, но остава най-вяло растящата икономика в еврозоната. Не само че икономиката ѝ се сви повече от останалите членки на валутния съюз след световната финансова криза, изгубвайки около 9% от БВП между 2008 и 2013 година, но и последвалото възстановяване е по-слабо изразено.

Премиерът Паоло Джентилони се погрижи да не поражда нереалистични очаквания. "Най-накрая сме във фаза на икономическо възстановяване, но не трябва да го надценяваме или да си представяме, че раните, отворени от кризата, са излекувани," каза той миналия месец.

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда, че икономиката ще нарасне с 1,5 % тази година, което е силен растеж по италианските стандарти. Въпреки това обаче това е най-ниският очакван растеж в страна от ЕС, а МВФ очаква разликата между Италия и партньорите и догодина да стане по-голяма.

"Трудно е да си представим Италия да расте повече, отколкото другите европейски страни," каза пред Ройтерс преподавателят по икономика в миланския университет Bocconi Роберто Пероти.

Той отбеляза, че трудовата реформа, която се опита да направи през 2015 година предшественикът на Джентилони Матео Ренци е била единствената структурна промяна в икономиката през последните години. "Не е ясно дали това направи нещата по-добри или по-лоши," допълни той.


Сега над Италия се трупат парични и политически облаци. От януари Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да свива програмата си за изкупуване на държавни облигации, която целеше да стимулира икономиката на еврозоната след световната криза. Тази инициатива бе повече от полза за Италия, отколкото за останалите държави от еврозоната, тъй като дългът на страната е четвърти по-големина в света в абсолютно изражение.

ЕЦБ купи италиански държавни облигации за над 300 милиарда евро (350 милиарда долара) от март 2015 година, осигурявайки ниски лихви на страна, която харчи 70 милиарда евро всяка година за обслужване на дълга си.

Програмата на ЕЦБ ни даде огромно предимство, а ние го пропиляхме, каза Густаво Пига, преподавател по икономика в университета Tor Vergata в Рим.

Пига коментира, че вместо да харчи милиарди евро за данъчни облекчения и фискални отстъпки за компаниите, Италия е трябвало да реформира неефективната си държавна администрация и да увеличи държавните инвестиции в образованието и инфраструктурата.

"Помпане на икономиката"

Данъчното облекчение за хората с ниски доходи, възлизащо на 80 евро месечно, бе въведено през 2014 година и бе последвано от данъчни стимули през 2015 година за компаниите, за да наемат служители на постоянни договори. Тази година бяха въведени още данъчни облекчения за компаниите, които инвестират в нови машини, както и в проучвания и разработки.

Bellco, компания от Северна Италия, която произвежда уреди за диализа и дава работа на над 300 души в страната, се възползва от стимулите, като инвестира 13 милиона евро в машини тази година и 10 милиона в проучвания и разработки.

Генералният мениджър Лучано Фратини каза, че американската компания майка е избрала Италия за инвестиции в проучвания и разработки заради данъчните облекчения. "Мисля, че тези мерки насърчават чуждестранните инвестиции в Италия," каза той.

Макар компаниите да приветстват такива неочаквани придобивки, критиците изтъкват, че те не предлагат дългосрочни ползи. "Да се помпа икономиката по такъв начин е ужасно опасно," каза Пероти от университета Bocconi. Опитът сочи, че когато стимулите свършат, инвестициите се сриват, допълни той.

Насърчаването на наемането през 2015 година например създаде временно повишение на заетите на безсрочен договор, но наемането на постоянни договори спря, веднага щом насърчителните мерки бяха прекратени.

От 387 000 нови наети миналата година 94% са били на непостоянни, временни договори, точно такива, каквито трябваше да премахне трудовата реформа на Ренци.

Франчесто Сегеци от италианския център за анализ на трудови пазар ADAPT каза, че уволненията догодина могат да нараснат, когато компаниите ще трябва да плащат социални и пенсионни вноски за работниците, които са наели изгодно през 2015 и 2016 година.

Постепенното прекратяване на стимулите на ЕЦБ не е единствената заплаха, пред която се изправя Италия догодина. През май трябва да има избори, а допитванията сочат, че ще се стигне до парламент без мнозинство и до политическа безизходица.

Страната ще бъде неуправляема, каза Пероти.

Вероятно ще се стигне до широка коалиция, която взима решения, опитващи се да задоволят всички, а това ще бъде вредно за Италия, допълни той.

 

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.