Икономическият спад за деветмесечието е 4.7%

Икономическият спад за деветмесечието е 4.7%

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) за деветте месеца на тази година е 4.7% в реално изражение, съпоставено със същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък. Те внасят много малка корекция в експресните данни за същия период, огласени преди близо месец. Според тях спадът за деветмесечието е 4.8%.

Предварителните данни за БВП за третото тримесечие на годината сочат намаление от 5.4% спрямо същото тримесечие на миналата година. Експресните данни на НСИ показваха спад от 5.8%, който бе определен от финансовия министър Симеон Дянков като "не е толкова зле".

Въпреки оптимизма на министъра, че 2009 г. ще се характеризира с по-малка от прогнозираната рецесия от 6.2%, спадът на БВП по тримесечия от началото на годината върви към нарастването. Самият Дянков нееднократно заяви, че очаква да има още няколко тежки месеци, а излизането на плюс на икономиката той смята, че ще стане около и след средата на годината.

Така за първото тримесечие на тази година спадът на БВП бе 3.5% спрямо същия период на миналата година. Второто тримесечие бе със спад от 4.9%, а третото – с 5.4%. Според министър Дянков вече имало признаци на леко съживяване на износа на продукция от някои сфери, а и последният месец на годината обикновено бил свързан с натиска на увеличеното потребление заради празниците. Така Дянков смята, че годината ще завърши със спад от 4.9%, каквито са и прогнозите на МВФ.

Според данните на НСИ произведеният БВП за деветте месеца на годината е за 48.3 млрд. лв., в долари при среден курс за периода от 1.43 лева за долар е 33.7 млрд. долара, а в евро е 24.7 млрд.

На глава от населението се падат 6 374 лева от обема на показателя, 4 447 долара или 3 259.1 евро.

Създадената брутна добавена стойност за деветмесечието е с 3.2% по-малка от същия период на миналата година.

През трето тримесечие на годината БВП възлиза на 18 млрд. лв. по текущи цени. В евро той е 9.2 млрд. лв. Брутната добавена стойност е 15.2 млрд. лв. В съпоставими цени добавената стойност намалява с 4.5% спрямо същия период на предната година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?