Икономическото доверие в ЕС се подобрява, а у нас се влошава

Икономическото доверие в ЕС се подобрява, а у нас се влошава

През март икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) се повиши до близо 10-годишен връх, като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия (ЕК) за България отчете рязко понижение до шестмесечно дъно, предаде БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се повиши през март до 109.1 пункта от 108.9 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от октомври 2007 г.

Последното проучване на Европейската комисия пък отчита известно понижение на доверието в индустриалния и в сектора на услугите при подем в търговията на дребно и в строителството. Индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор, се понижава през март до 1.8 пункта от 2.0 пункта през февруари, а индексът, оценяващ доверието в сектора на услугите - до 11.6 от 12.0 пункта. В същото време индексът на доверието в търговията на дребно се подобри от 3.3 до 4.0 пункта, докато индексът, измерващ доверието в строителния сектор, нарасна до -6.8 пункта от -9.3 пункта месец по-рано.

През март индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС бележи подобрение до -4.2 пункта от -5.2 пункта през февруари.

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България се е влошил рязко през март до петмесечно дъно от 106.9 пункта, след като месец по-рано индексът нарасна до 108.4 пункта. Въпреки това понижение индексът на икономическото доверие в нашата страна остава стабилно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 г. насам.

За разлика от целия ЕС последното проучване на ЕК отчита влошаване и на потребителското доверие в България, като съответният индикатор се понижи през март до 4-месечно дъно от -25.3 пункта спрямо многогодишен връх от -22.5 пункта през февруари.

Споделяне

Още от Бизнес