Икономическото доверие в еврозоната и в целия ЕС нараства

Икономическото доверие в еврозоната и в целия ЕС нараства

Икономическото доверие в еврозоната леко се е подобрило през януари след три месеца стагнация благодарение на потребителите и продажбите на дребно, предадоха Франс прес и ДПА.

Индексът на икономическото доверие (ESI) на Европейската комисия е нараснал с 0,6 пункта до 101,2 пункта спрямо преразгледаните 100,6 пункта през декември. Сега индексът е на най-високото равнище от юли миналата година.

Анализаторите очакваха равнище от 101,6 пункта. При все това данните отразяват икономика с много умерен растеж в началото на годината, посочват анализатори от Кепитъл икъномикс (Capital Economics).

Еврозоната излезе от рецесия през второто тримесечие на 2013 година, но растежът ѝ е вял, безработицата - висока, а инфлацията - слаба.

Индексът е подкрепен най-силно от потреблението (+2,4 пункта) благодарение на засилването на оптимизма им за бъдещата икономическа ситуация и за пазара на труда.

Доверието се е засилило също така в търговията на дребно (+1,6 пункта) и малко по-скромно в промишления сектор (+0,2 пункта).

Спад на доверието с 1,3 пункта обаче се наблюдава в строителството, а в услугите - с 0,8 пункта.

При финансовите услуги - които не са включени в индекса - доверието е намаляло с 2,7 пункта след значително покачване предходния месец.

В отделните страни доверието се е повишило най-много в Италия (+2,6 пункта) и в Испания (+1 пункт). Леко подобрение има в Германия (+0,4 пункта), но във Франция е отчетен спад (-0,4 пункта), както и в Холандия (-1,2 пункта).

В целия Европейски съюз икономическото доверие е нараснало през януари с 0,5 пункта до 104,6 пункта.

Комисията обяви и индекса за бизнес климата, който е останал почти без промяна, нараствайки от 0,15 до 0,16, посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа