Икономическото доверие в еврозоната продължава да се засилва

Икономическото доверие в еврозоната е продължило да се засилва през март, след като нарасна през януари и февруари, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

Индексът на доверие е достигнал 103,9 пункта миналия месец, което е с 1,6 пункта над равнището от февруари.

Това увеличение се дължи главно на оптимизма на потребителите (+3,0), които имат по-оптимистична оценка за безработицата в бъдещ план, но и за бъдещата икономическа ситуация като цяло, а в по-малка степен - за натрупването на спестяванията им.

Доверието в промишлеността (+1,7) отразява по-оптимистично отношение на ръководителите за бъдещото производство и сегашното състояние на поръчките.

В сектора на услугите също се наблюдава засилване на доверието (+0,7) благодарение на по-позитивния поглед върху вече направените поръчки. В търговията на дребно доверието е нараснало с 0,6 пункта в резултат на по-добрите очаквания за бъдещата делова активност и въпреки по-негативната оценка за сегашното положение в деловите сфери и складовите наличности.

В строителния сектор доверието е прибавило 0,9 пункта благодарение на преразгледаните към увеличение очаквания за нови назначения.

При финансовите услуги, които не са включени в състава на индекса, доверието се е засилило с 0,8 пункта.

Най-много се е увеличил оптимизмът в Италия (+2,4), следвана от Германия (+1,8) и Испания (+1,7). Доверието е нараснало, макар и не така силно, в Холандия (+0,9) и във Франция (+0,4).

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?