Икономическото министерство продава 50 държавни компании

Министерството на икономиката и енергетиката ще предложи за продажба държавните дялове в 50 компании, кои ще влязат в регистрираната в петък Държавната консолидационна компания, съобщи в събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков-

Пред Дарик радио той обясни, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма управлява портфейл от 200 държавни фирми, от които 75 са действащи, 65 са в ликвидация, а останалите са в несъстоятелност.

За приватизация се предлагат 50 от действащите компании. Засега извън списъка оставант компании като „БУлгартрансгаз” и Пловдивският панаир. „Но там, където няма причина да не се продава, ще се продава”, заяви Трайков.

В Държавната консолидационна компания ще се влеят дялове и от други държавни компании, които след това пък тази компания ще продава на борсата. От икономическото министерство вече са поискали  от останалите министерства списък на всички фирми, които те смятат, че са подходящи за вкарване в тази компания и министърът се надява, че до десетина дни този процес ще е приключил.

Споделяне

Още по темата

Още от България