Икономиката и позицията срещу мигрантите помагат на Орбан да затегне хватката в Унгария

Мартон Дунай, Ройтерс

Виктор Орбан

Доктор Розалия Горбе не е почитател на унгарския министър-председател Виктор Орбан, но разбира защо избирателите масово са подкрепили неговата дясна, антиимигрантска партия ФИДЕС дори в мултикултурния квартал на Будапеща, където тя работи.

Горбе, която е общопрактикуващ лекар, има над 1000 пациенти в 8-ми район на Будапеща, чийто популярен кмет Мате Кочиш сега ще ръководи парламентарната група на ФИДЕС, след като на изборите на 8 април спечели място в националното събрание.

"Хората обичат кмета, защото подобри района. А гласуват за ФИДЕС, защото ги защитава от мигрантите", каза Горбе, намеквайки за разпространените сред народа страхове от масова имиграция, които Орбан успешно използваше в своята предизборна кампания.

Орбан, който е на власт от 2010 г., спечели трета поредна категорична победа миналия месец - резултат без аналог в посткомунистическа Унгария, осигурявайки си парламентарно мнозинство от две трети, което позволява на ФИДЕС да прокарва закони без подкрепата на други партии.

Броят на унгарците, гласували за ФИДЕС, се увеличи с над половин милион в сравнение с предишните избори през 2014 г. и достигна 2,8 милиона, благодарение на силната икономика, ниската безработица, повишаващите се заплати, понижаването на сметките за битови услуги и антимигрантската реторика, превърнала Орбан в страшилище за либералните европейци.

В 8-ми район, където арабите, африканците и азиатците са доста повече, отколкото на други места във все още предимно еднородната Унгария, атаките на Орбан срещу кандидатите за убежище и опитите на ЕС да ги настани също будят симпатии.

Орбан казва, че големият наплив на мигранти от 2015 г., предимно мюсюлмани, много от които бягащи от конфликти в Близкия изток, е заплаха за християнската цивилизация на Европа и отказва да приеме предложените от Брюксел мигрантски квоти.

В 8-ми район все още са пресни спомените за многобройните мигранти, които лагеруваха на намиращата се наблизо главна железопътна гара на Будапеща през лятото на 2015 г., въпреки че повечето впоследствие продължиха пътя си на запад към Австрия, Германия и по-нататък.

"Орбан дава (на избирателите) враг", каза политологът Петер Толдеси, ключов участник в свалянето на комунизма през 1989 г. и после 16 години депутат, половината от които за ФИДЕС.

"Ако миграционната криза постепенно изчезне, той ще намери някакъв друг враг . . . който само той може да отблъсне. Той много умело използва страховете и стремежите на хората."

Време на подем

 

Но успехът на правителството в даването на нов тласък на унгарската икономика също е фактор, който помогна на ФИДЕС да увеличи подкрепата си в 8-ми район до 20 процента, превръщайки го от силно оспорвано място в крепост на управляващата партия.

"Ако пет пъти подред имаше избори, щях пет пъти да избера (приключващия мандата си кмет от ФИДЕС) Мате Кочиш", каза уличната чистачка Мария Банки.

Банки каза, че по-рано рядко е гласувала и до миналата година никога за ФИДЕС.

 

Четиридесетгодишната жителка на квартала каза, че по-рано едва свързвала двата края, докато не намерила сегашната си работа за общината преди четири години.

Попитана какво очаква сега от ФИДЕС, тя каза: "Подобрение. Честно казано, преди - по време на управлението на социалистите (от 2002 до 2010 г.), нямаше работа. Все не можех да намеря работа. Откакто дойде ФИДЕС, имам работа. Плащат ми . . . Това е добре."

Подобно на много избиратели, тя смята мигрантите за заплаха за сигурността.

"Орбан ни каза, че докато е на власт, няма да има имиграция", заяви тя одобрително.

Според проучване, оповестено миналата седмица от информационния портал index.hu, избирателите на ФИДЕС казват, че подкрепят партията първо заради нейната икономическа политика и второ заради подхода ѝ към мигрантите.

Анкетата показва, че избирателите не се тревожат особено от обвиненията на ЕС и опозицията, че правителството на Орбан подкопава свободата на съдебната система и на медиите и че насърчава форма на връзкарски капитализъм в Унгария.

Проверка на Ройтерс по-рано тази година установи, че някои от най-близките приятели и роднини на Орбан са използвали през последните години държавни и европейски фондове, за да се обогатяват.

Орбан и ФИДЕС отхвърлят обвиненията в корупция, но казват, че Унгария има нужда от нов, местен бизнес елит, за да компенсира влиянието на чуждестранния капитал.

Местният жител Кристиан Фулоп каза, че голяма част от критиките срещу Орбан са непонятни за много унгарци.

"Това е нещо, което повечето хора въобще не могат да разберат. Хората са свикнали с крадливи политици . . . ФИДЕС поне връща част от мангизите. Заплатите се покачват, хората разбират това", каза той.

По БТА

Споделяне

Още от Европа