Икономиката и рейтингът на Русия са все по-зависими от цените на петрола

Русия ще загуби инвестиционния си рейтинг, ако цената на нефта падне до 60 долара за барел, предупреди агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P). През 2008 г. петролните цени се понижиха дори повече, но рейтингът на Русия не бе променен. Което означава, че зависимостта на Русия от петрола расте все повече.

Устойчиво понижение на цените на петрола може да навреди на руската икономика и публични финанси и да доведе до орязване на дългосрочния суверенен рейтинг на Русия, се посочва в доклада на агенцията, озаглавен "Зависима от петрола: Русия е уязвима от петролните цени", предаде Ройтерс.

Според изчисленията на агенцията, спад с 10% на петролните цени ще доведе директно и индиректно до намаление на правителствените приходи с 1.4% от БВП, заявява анализаторът Каи Щукенборг от S&P. При по-стресов сценарий, когато един барел петрол "Урал" падне до 60 долара, общият дефицит ще достигне 8% от БВП. При такъв сценарий дългосрочните рейтинги на Руската Федерация може да паднат с над три пункта.

Цените на петрола имат огромно влияние върху руската икономика, засягат както реалния и номиналния БВП, така и търговията, валутния курс и публичните финанси като цяло.

В момента дългосрочният рейтинг на страната в чужда валута е "BBB/A-3", със "стабилна" прогноза; в национална валута – "BBB+/A-2" със "стабилна" прогноза; рейтингът по националната скала е "ruAAA". Всички рейтинги са в инвестиционни категории. Ако те се понижат с три степени (до "ВВ" и съответно "ВВ+"), те попадат в спекулативна категория.

Сега цената на петрола в региона е 120-125 долара за барел. При цена от 60 долара за барел дефицитът на дефицитът на руския бюджет ще е 8% от БВП, счита S&P.

Агенцията посочва, че в разчетите си не отчита евентуално съкращение на бюджетните разходи, само съкращение на бюджетните приходи. В резултат ефектите са два: натиск върху бюджета заради спада на приходите от нефт и съкращаване на икономическата активност.

През декември 2008 г. цената на барел петрол падна под 40 долара за барел, но това не засегна рейтинга на Русия.

Оттогава обаче настъпиха промени в бюджетната политика на страната, със съществено увеличение на дела на разходите по отношение на БВП.

През 2012 г., за да разчита Русия на балансиран бюджет, средната цена на петрола трябва да е 120 долара на барел.

Застаряването на населението и обещанията, направени преди президентските избори за увеличаване на разходите, може да наложат още повече приходи в бюджета, посочва S&P.

Ако през 1999 г. руският бюджет е зависел от нефта само 18%, сега тази зависимост е 50%.

Вероятността цената на нефта да падне два пъти в близките две години се оценява като по-малка от едно към три. Според S&P нефтът ще е повече от 100 долара за барел, но не са изключени изненади.

Китай и Европа, които са най-големите потребители на нефт, вече обявиха, че икономиките им забавят темпо.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?