Икономиката на ЕС ще се свие с 4 процента

Общият брутен вътрешен продукт на страните от еврозоната ще се свие с 4 процента, сочат прогнозите на Европейската комисия, обявени в понеделник. Причините за силно ревизираната прогноза са задълбочаването на световната финансова криза, силното намаляване на обема на международната търговия, както и продължаващият спад на цените на недвижимите имоти.

Европейската икономика няма да започне своето възстановяване преди средата на 2010 година, се казва още в анализите. Очакванията са безработицата в ЕС да достигне рекордните нива от 10.9 процента догодина.

"Европейската икономиката се намира по средата на най-дълбоката и най-широко разпространената рецесия от Втората световна война насам. В същото време амбициозните мерки взети от правителствата и централните банки трябва да поставят основа, върху която икономиката да стъпи и да започне възстановяването още през следващата година", коментира еврокомисарят по финансовите въпроси и монетарната политика на ЕС Хоакин Алмуня.

Според него основните мерки трябва да бъдат съсредоточени върху изчистването на т.нар. отровни активи.

От ЕК очакват инфлацията да падне под предварително обявеното ниво от 2 процента и достигне до 0.4% през 2009 година. Очаква се леко повишаване до 1.2% през следващата година. Най-голямата икономика в еврозоната - германската - най-вероятно ще се свие с около 5.4 процента през 2009 година. Очакванията за Великобритания и Италия са за спад между 4 и 4.5 процента. Според прогнозите най-големият икономически крах очаква Латвия, чийто БВП може да спадне с до 13.1 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?