Икономиката на Русия излязла от рецесия

Икономиката на Русия излязла от рецесия

Икономиката на Русия е излязла от рецесия и се е върнала към умерени темпове на растеж през 2017 година. Това се посочва в разпространен в четвъртък доклад на Световната банка за състоянието на икономиките в Европа и Централна Азия, цитиран от руската агенция ТАСС.

"В страните от Централна Европа и западната част на Балканския полуостров продължава да се отчита устойчиво нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП). Русия и Беларус излязоха от рецесия", отбелязват авторите на доклада. С подкрепата на по-високите цени на петрола и глобалното стабилизиране икономиката на Русия се върна към умерени темпове на нарастване през 2017 година, се допълва в доклада.

Прогнозата на Световната банка за увеличението на БВП на Русия се различава слабо от разчетите на икономистите от Международния валутен фонд (МВФ). В началото на миналата седмица МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж на Русия през 2017 г. до 1.8 на сто спрямо 1.4 на сто от предишната предварителна оценка, а за 2018 година - до 1.6 на сто спрямо 1.4 на сто. Според Световната банка увеличението на руския БВП през тази година ще бъде 1.7 на сто, колкото се очаква и за 2018 година.

Споделяне

Още от Бизнес