Икономиката на САЩ изненадващо се сви в края на 2012 г.

Американската икономика показа изненадващ спад от 0.1% за последното тримесечие на 2012 година, показват предварителните данни на Бюрото за икономически анализи при Федералния резерв, цитирани от информационните агенции.

 

Ако те бъдат потвърдени, когато на 28 февруари бъде публикуван следващият по-точен анализ, това ще е първият спад на тримесечна база от 2009 година на най-голямата икономика в света.

 

През третото тримесечие - от юли до септември 2012 г. - беше отбелязан стремителен растеж от 3.1%. Дотогава показателят също сочеше растеж , но по-умерен - през второто тримесечие - с 1.3%, а през първото - с 2%.

 

Краят на 2012 година ще бъде запомнен в САЩ с политически дебати за т.нар. "фискална скала". В крайна сметка демократите и републиканците се съгласиха да отложат някои ограничителни мерки като ограничаване на правителствените разходи, които трябваше да влязат в сила от 1 януари.

 

Още тогава икономистите предупредиха, че страховете от намаляването на правителствените разходи ще подкопаят увереността на бизнеса и потребителите.

 

"Сделката" на Обама с контролирания от републиканците Конгрес включваше още увеличаване на данъците за най-богатите американци и данъчна ваканция за работодателите.

 

В отчета на Бюрото за икономически анализи се подчертава, че спадът на икономиката се дължи преди всичко на съкращаването на частните инвестиции и на правителствените разходи (включително за военни нужди), а и на негативната статистика за експорта. Отбелязва се, че и вносът в САЩ също се е свил.

 

Като цяло миналата година БВП на САЩ е нараснал с 2.2%. По този показател най-голямата икономика в света надминава повечето от развитите страни, които за миналата година или отбелязаха свиване на БВП, или ръст в рамките на един процент. През 2011 г. икономиката на САЩ нарасна с 1.8%.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?