Икономиката на САЩ с 2,8% ръст през третото тримесечие

През третото тримесечие икономиката на САЩ е отбелязала най-бързия си темп на растеж от началото на годината, въпреки че потребителските разходи – основният двигател на растежа, отчитат отстъпление в периода юли-септември.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с годишен темп от 2,8% през трите месеца до края на септември спрямо 2,5% през предходното тримесечие, показват публикуваните в четвъртък данни на Министерството на търговията. Прогнозите на повечетоикономисти бяха за ръст от 2,3 на сто.

Все пак американската икономика продължава да не в състояние да генерира по-бърз темп на излизане от кризата. Последните оценки на експерти показват, че не се очаква много по-различна картина и през последното тримесечие на 2013 г.

Потребителските разходи в най-голямата световна икономика са нараснали с 1,5% на годишна база в периода юли-септември спрямо постигнатите 1,8 на сто тримесечие по-рано.

Износът се е увеличил с 4,6%, докато при вноса покачването е 1,9%. По-високият нетен експорт е положителен сигнал за икономиката, тъй като сигнализира за подобряване на позициите на местните компании на международните пазари.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?