Икономиката не е в наркотична зависимост от еврофондовете според Томислав Дончев

Очертава се загуба на около 250 млн. евро за стария програмен период 2007-2013 г.

Икономиката не е в наркотична зависимост от еврофондовете според Томислав Дончев

Европейските фондове са ускорител на растежа, но българската икономиката не е в наркотична зависимост от тях. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред радио "Дарик".

Той се аргументира с факта, че дори в силна година парите от Европа са не повече от 4% от брутният вътрешен продукт на страната.

Попитан защо със собствените пари България не успява да постигне съизмерим ефект с този от европейските средства, Дончев отговори, че това показва колко полезни са инвестициите, фокусирани в определени сектори.

Освен това голяма част от бюджета сe използвала за неинвестиционни разходи като социални плащания, заплати и други, които не създават добавена стойност и не генерират растеж.

"Само инвестиционните разходи имат такъв потенциал. Еврофондовете се вкарват основно в инфраструктура, не само пътна, а от всякакъв тип. Социална политика, но не социални плащания, а в подобряване на работата на администрациите, образование, затова ефектът е толкова силен", коментира Дончев.

Към момента плащанията по оперативните програми, финансирани от европейските фондове за изминалия програмен период, възлизат на 7.35 млрд. евро при бюджет от 7.9 млрд. евро.

"Реално остават за плащане около 500 млн. евро", каза Дончев. Според него би било добре, ако страната успее да покрие поне половината от сумата.

Това означава, че планираната загуба за периода 2007 – 2013 г. ще бъде само около 250 млн. евро, което е значително по-добър резултат спрямо предприсъденителните програми ИСПА и ФАР, по които страната ни загуби двойно повече средства.

Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 г. и се води до края на 2013 г. Финансовото му изпълнение обаче приключва на 31 декември 2015 г.

Дончев не скри, че България до голяма степен е закъсняла с усвояването на средствата от оперативните програми през първия си програмен период в ЕС. Според него това може да се приеме за нормално, предвид факта, че страната ни е била нова членка на Евросъюза.

Дончев отбеляза, че бюджетът на ЕС за 2014-2020 г. е орязан спрямо предходния период и страната ни е една от малкото, които получават повече средства.

Реално обаче България изостава с усвояването на средствата и през настоящия програмен период. Въпреки че вече са минали две години реално страната ни има плащания за не повече от 200 млн. лв. и то само по една единствена програма "Човешки ресурси".

В същото време в началото на годината Дончев обяви амбициозната задача да бъдат усвоени около 1 млрд. лв., на база на подадените данни от управляващите органи по оперативните програми.

Сега обаче се оказва, че инфраструктурните проекти отново ще се финансират авансово от държавния бюджет преди да дойдат парите от Брюксел.

България е получила пет пъти повече средства, отколкото е внесла в бюджета на ЕС, отбеляза Томислав Дончев по повод твърдения, че страната ни като цяло губи от членството си в ЕС заради вноската към европейския бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес