Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Икономиката през 2006 – отново умерен растеж и липса на съществени реформи

9 коментара

Началото на 2006 г. е добър повод да се направи прогноза за развитието на икономиката в страната. Някои от факторите, които ще предопределят характера на провежданата стопанска политика през годината, са решението на Европейската комисия за приемането на България в ЕС, президентските избори и изтичането на споразумението с МВФ. Тази политика, от своя страна, се явява съществено ограничително условие пред възможностите за развитие както през тази, така и през следващите години.

Българската икономика е малка и отворена и силно се влияе от развитието на международната конюнктура, която би могла да окаже неблагоприятно въздействие. По-рестриктивната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Федералната резервна система ще намали свободните средства за инвестиране и съответно възможностите за приток на капитали в страната. Високите цени на енергийните ресурси и суровините повишават разходите за производство особено в относително по-неефективна икономика като българската, което ще действа забавящо на стопанското развитие.

Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще продължи с темп от около 5%, но постигането на по-високи стойности е трудно постижимо. Основата за растежа на БВП е по-високата производителност на българските фирми, която се обуславя от нарасналата инвестиционна активност и преструктурирането на икономиката. Според официалната статистика все по-голяма част от добавената стойност се създава в частния сектор (по принцип е трудно да се прецени дали в обществения сектор се създава стойност или просто се преразпределя) и тази тенденция ще продължи през 2006 г. Причините за това са приватизацията на държавните активи и по-високата ефективност на частния сектор.

Растежът на инвестициите ще продължи да изпреварва този на БВП и съответно делът им ще продължи да се увеличава, което заедно с нарастването на потреблението (макар и по-бавно като темп) ще доведе до задържане на дела на брутните спестявания от БВП под 14% и ще допринесе за запазване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс на нива, близки до тези през 2005 г. – тоест поне 12% от БВП.

Един от основните отрасли, които пострадаха от наводненията, е аграрният. Очакваното реално понижение на продукцията през 2005 г. е с над 10%. Развитието през 2006 г. трудно може да се прогнозира, тъй като в много голяма степен зависи от климатичните условия. Мерките, които се предприемат за преодоляване последствията от наводненията, не са ефективни, централизираната система за управление на водите не се реформира и възможното повтаряне на ситуацията от миналата година ще доведе до също толкова неблагоприятни резултати.

Забавеното развитие в сектора се дължи освен това на ограничените инвестиции и разпокъсаността на земеделската земя, което също ще остане нерешен проблем през годината.

Провежданата от Българската народна банка политика, насочена към ограничаване темпа на нарастване на кредитите, ще бъде подпомогната от увеличаването на лихвата по рефинансиращите операции на ЕЦБ. Все още търсенето на кредити от гражданите и фирмите е високо, а конкуренцията между банките създава условия за по-изгодни условия за потребителите. Все пак през 2006 г. може да се очаква задържане на лихвените равнища в страната и дори лекото им покачване поради оскъпяването на привлечения в банките ресурс както от чуждестранни, така и от местни източници.

Инфлацията ще запази едноцифрените си стойности, но е възможно да достигне 7-8% средногодишно. Факторите за това са продължаващото нарастване на паричното предлагане, високите цени на горивата и увеличаването на акцизите върху тях, както и върху алкохолните напитки и цигарите. Действията на централната банка (контрол върху темпа на растеж на кредитите) и правителството (поддържане на голям по размер бюджетен излишък) са насочени в противоположната посока и вероятно ще окажат въздействие, но въпреки това темпът на инфлация ще е висок.

Развитието на трудовия пазар ще продължи в посока намаляване на коефициента на безработица и леко повишение на заетостта и новите работни места в частния сектор. Очакваното оптимизиране на броя на служителите в държавната администрация вероятно ще бъде твърде малко. Заложената в бюджета стойност от 10% намаление на служителите изглежда по-скоро като пожелание, като вероятно ще бъде съпроводена от увеличаване на администрацията в други институции, оправдано с евроинтеграцията.

Реформите в образованието и здравеопазването няма да се случат. Учителите и по-конкретно учителските синдикати показаха недвусмислено, че ще се противопоставят на всякаква реформа, като дори успяха да си издействат увеличение на заплатите. Положението в здравеопазването е сходно. Резултатите от всичко това са все по-лошо качество на публичните услуги при нарастваща цена и двойно плащане за получаване на една услуга от страна на данъкоплатците.

Повишението на номиналните работните заплати през 2006 г. вероятно ще покрива нарастването на цените, но промяната в реалната заплата ще бъде около 4-5%. Факторите, които водят до увеличаване на реалните заплати, са производителността на труда и намаляване на осигурителната тежест, а в противоположна посока въздейства инфлацията.

И през 2006 г. ще продължи тенденцията за преизпълнение на приходите в консолидирания бюджет. Преразпределението през бюджета няма да се понижи, но за първи път е заявена ясно цел за бюджетните разходи, които не трябва да надвишават 40% от БВП. Резултатът от това отново ще бъде излишък в бюджета – тоест правителството ще отнеме повече средства от данъкоплатците, отколкото са му нужни дори при ситуация на голяма неефективност на разходите като сегашната.

Все пак изпълнението на поставената цел може да не сполучи като е възможно за това да повлияе изтичането на споразумението с МВФ през септември. То действа възпиращо на изразходването на средства от бюджета, а според някои министри от правителството 2006 ще бъде година на мащабни инвестиции, финансирани от бюджета и фискалния резерв. Намеренията за тези инвестиции както винаги са добри, но, до настоящия момент, никоя от тях не е подкрепена със солиден анализ на ползите и разходите от нея. По този начин съществува опасността от харчене на много големи по размер средства за неефективни проекти, които биха имали по-скоро предизборна насоченост.

Като цяло 2006 г. се очертава отново като такава с умерен растеж и липса на съществени реформи. Средата за бизнес не предполага ускоряване на развитието и в резултат от това се пропускат възможности пред гражданите на страната. По този начин перспективата пред българите в по-дългосрочен план не изглежда особено оптимистично.

Таблица 1: Избрани показатели

Показатели

2006

Растеж на БВП

5%

Инфлация

7.5%

Безработица

10%

Текуща сметка/БВП

12%

Преразпределение на БВП през консолидирания държавен бюджет

42%

Бюджетен баланс/БВП

3%

Растеж на реалната заплата

5%

Източник: Прогнози на ИПИ

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. самюелсон
  #10

  навремето имало един професор - брадистилов, закогото се носят легенди. една от легендите е следната:понеже бил известенс това че бил много строг и много студенти страдали, един негов колега се опитал да ходатайства за студентите. казал му: професоте, много сложно обяснявате на студентите математическия анализ, оплакват се че след ваши лекции ги боли глава. а брадата отговорил: бе виж им на студентите само фамилииите, овчаров, говедаров, бостанджйски, какво искаш, то дядо им бил овчар, баща им говедар и те изведнъж идват да учат висша математика, как няма да ги боли глава.така г-н чобанов.

 2. самюелсон
  #9

  имам един любим лаф, който навремето преди 20тина години чух по cnn:"the economical forecast is much more accurate then the astrological, but much less accurate then the meteorological one"да се правят прогнози е любимо упражнение за хората, които нямат с какво по-сериозно да се занимават, в частност ИПИ. не ми е ясно обаче кой си харчи парите за тях. или пак да се върна на любимите лафове от миналото: балцерович беше казал за "експертите" от МВФ навремето: писна ми да плащаме в конвертируема валута

 3. Social-demokrat
  #8

  Statija napisana bez vuobrazhenie. Praznoglavo djasno-centristko ikonomistche! Sigurno si uchilo v konservativna amerikanska institucija, kudeto sa ti promili mozucheto s mainstream right wing klisheta. Osuznaj se malko, i pomisli za drugi gledni tochki. Spored tebe reforma v obrazovanieto medicinskoto obsluzhvane kakvo oznachava? Mozhe bi da im se sprat vsichki vuzmozhni pari, za da mogat kapitalistchetata da pravjat "poveche investicii" ta da vurvjala ikonomikata s poveche para. Tova efektivno

 4. Redoven 4itatel
  #6

  Един реалистичен анализ! Но всички тези неща не интересуват управляващите! Те гледат само да си напълнят собствените джобове! И така ще бъде докато избирателите не започнат да мислят с главите си (ако имат в тях така нареченото сиво вещество). Да припомня сентенцията на Ст. Михайловски, че докато не бъдат превъзпитани и просветени народните маси, на върха на държавата и в държавната администрация винаги ще има акули.

 5. поп Грую
  #5

  Защото всички показатели без тези на растежа,трябва да се увеличат с коефициента на корупция,който е равен на 3,14 ,защото у нас процесите са зациклили от много време и се въртим в е едни омагьосани кръгове.

 6. Дедо Иван
  #4

  БВП на глава от населението в България за 2005 г. е 2740 USD. БВП на човек във Финландия например е 32790 USD. Пита се в задачата: след колко време ще настигнем финландците по този показател, ако имаме растеж годишно 5 %. Отговор - след около 51 години при положение че Финландците стоят на едно място / 2740*(1.05^51)=32991.71 /. Елементарна финансова математика. Другото е алабала.

 7. Щастливец
  #3

  Пропуснато е най-важното - ще се доутвърждава и бетонира мутризацията и мафиотизацията на цялото стопанство!

 8. гуньо
  #2

  безспорно попадение обаче е очакваната инфлация ... за разлика от "добрите пожелания" на управлявашите за инфлация от 3-4%

 9. RAN
  #1

  Икономическите анализи и прогнози на ИПИ винаги са мрачни!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.