Икономиката се размърда, София прави проверка на общинските имоти

Икономиката се размърда, София прави проверка на общинските имоти

Икономиката показва признаци на съживяване в София. Причината са по-добрите постъпления от разрешенията за строеж и продажбата на имоти. Това отчете Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столична община, който представи изпълнението на бюджета за първите пет месеца на годината.

Ръст от 11.6 млн. лв. на приходите на годишна база, отчете Барбалов. За първите пет месеца на годината в столичния бюджет са влезли близо 232 млн. лв. от данъци и такси. Това е почти 44% изпълнение на годишния план.

От началото на годината са издадени разрешения за строеж за 1.5 млн. лева, което с около 12% повече от миналата година. Това е добър знак за съживяване на строителния сектор, а е показателно и за състоянието на икономиката като цяло, отбеляза Барбалов.

Раздвижване има и на имотния пазар, защото постъпленията от данъка при покупка на имот е 26 млн. лв., което е с 4.5 млн. лв. повече спрямо година по-рано. Увеличението обаче е за сметка на продажбата на земя, докато жилищните сделки са по-малко.


Ръст има и при постъпленията от данъка върху недвижимите имоти с 1.5 млн. лв. и такса смет с 4.8 млн. лв.

По-малко са приходите от данъка върху превозните средства, както и от продажба на общински имоти.

Пълна ревизия ще бъде направена на всички общинските имоти. Целта е да се види кои от тях се отдават под наем, плаща ли се, къде договорите са изтекли и защо не се обявават нови конкурси и т.н., каза Дончо Барбалов.

Преди около месец депутатът от БСП и бивш общински съветник Георги Кадиев сигнализира за изтекли договори за наем на общински имоти или отдавани на смешно ниски цени в район “Витоша”. Столичният кмет Йорданка Фандъкова нареди проверка по случая, но резултатите от нея все още не са обявени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?