Из обръщението към нацията "За състоянието на съюза"

Икономиката – цел номер едно за Обама

Икономиката – цел номер едно за Обама

Подобряването на икономическата ситуация е цел номер едно за встъпилия във втория си мандат президент на САЩ Барак Обама. Изчистихме пътя от руините на кризата и можем да кажем с увереност, че състоянието на нацията е стабилно, създаването на растеж и работни места ще бъде северната звезда, която ръководи нашите усилия, заяви президентът в традиционното си годишно обръщение към нацията - "За състоянието на съюза", произнесено миналата нощ (българско време) пред членовете на двете камари на американския Конгрес. Годишното послание на президента бе посветено на приоритетните направления на неговата администрация в сферата на външната и вътрешната политика, икономиката и глобалните проблеми като промените на климата.

Новата икономическа политика ще се гради върху три основни принципа. САЩ трябва да станат "магнит за поява на нови работни места и откриване на нови производства", а на гражданите да се гарантира възможността да получат специалности, каквито се търсят най-много на пазара. Държавата е длъжна да положи всички усилия, за да може "честният труд да осигурява достоен живот". Затова президентът каза, че всеки ден трябва да се мисли върху три задачи: как да се привлекат работни места в Америка; как да се даде на американците образование, за да могат да заемат тези работни места и как да стане така, че хората да могат да се издържат с получаваните заплати.

В близките четири години Барак Обама ще насочи усилия главно към нови инициативи в образованието, разширяването на производството, алтернативната енергетика и развитието на транспортната инфраструктура в САЩ. Инвестициите в тези сфери се очаква според него да осигурят процъфтяване на Америка.

50 милиарда долара ще бъдат насочени към проекти за подобряване на инфраструктурата, 15 милиарда долара за създаването на работни места в инфраструктурни проекти. За тази цел президентът призова Конгреса да подкрепи предложенията му за промени в данъчното и образователното законодателство, които биха привлекли и производители от чужбина да инвестират в САЩ.

Тази програма ще бъде компенсирана чрез ограничаване на някои разходи и данъчна реформа, отразена в проекта за федерален бюджет през следващите няколко седмици.

"Американският народ заслужава данъчен кодекс, който ще помогне на малките компании да губят по-малко време в попълване на формуляри и повече време в развитие и разкриване на нови работни места; данъчен кодекс, който гарантира, че милиардерите със скъпо платени счетоводители няма да могат да плащат по-малки данъци от секретарките си; данъчен кодекс, който намалява стимулите за изнасяне на производство в чужбина, и по-ниски данъчни ставки за компаниите, които разкриват работни места тук, в Америка", заяви Обама.

Той постави специален акцент върху ролята и значението на средната класа в САЩ, от чието преуспяване по думите му до голяма степен зависи по-нататъшният икономически растеж. Обама каза, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата, просперираща средна класа". Според него положението в икономиката на САЩ позволява на държавата да се откаже от активна намеса. Вместо това правителствените структури трябва да станат ключов партньор за бизнеса, съдействайки за неговото развитие чрез намаляване на данъците.

По традиция един от министрите от администрацията на Обама - този път министърът на енергетиката Стивън Чу - отсъстваше от залата от съображения за сигурност. Целта на тази мярка е при евентуално внезапно нападение в момент, когато в зданието на Конгреса са президентът и вицепрезидентът (който по конституция е председател на Сената), повечето членове на неговото правителство и почти всички членове на Камарата на представителите и на Сената, както и членовете на Върховния съд, в страната да се запази приемствеността на управлението. По същите съображения в общото заседание на двете камари не присъстваха и подбрани членове на Камарата на Представителите и на Сената.

В пленарната зала присъства и разнородна група американски граждани - главният изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук, жертви на насилие с използването на огнестрелно оръжие, имигранти и собственици на малки компании. На първия ред до първата дама Мишел Обама седна и учителка от училището в Нютаун, Кънектикът, където миналата година психически неуравновесен младеж застреля 20 деца и шестима възрастни. "Предложенията (за ограничаване на достъпа до автоматично огнестрелно оръжие и на продажбата на пълнители с голям капацитет - бел. ред./ заслужава да бъдат гласувани, подчерта президентът.

"През последните два месеца след Нютаун над хиляда рождени дни, годишнини и дипломирания бяха откраднати от нашия живот от куршум", подчерта той.

Сред гостите на първата дама бе и 102-годишната имигрантка от Хаити Десилин Виктор.

Американските военни бяха представени от сержант Шийна Адамс, от възстановяващия се след раняване сержант Карлос Евънс и от партньорката лесбийка на генерал от сухопътните сили, която е активист в оказването на помощ на еднополовите партньори във въоръжените сили.

Според ДПА подборът на гостите и местата, които са им отредени около първата дама, са достоверен признак за акцентите в речта на президента, които отразяват и основните направления на неговата администрация. Президентът често се обръща към гостите, като представя тяхната житейска история или професионална кариера като пример за необходимостта от дадена политика или за важни събития от изминалата година.

Докато президентът представяше приоритетите на втория си мандат, републиканците и демократите направиха опит да забравят за двупартийните различия, отбелязва Ройтерс в кореспонденцията си от Вашингтон. Сенаторите от двете съпернически партии не бяха седнали в  залата по партийни групи, а се бяха смесили. Така например  сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън, която не веднъж разгневи републиканските си колеги, когато работеше за администрацията на Обама, избра да седне между републиканските сенатори Рон Джонсън от Уисконсин и Том Кобърн от Оклахома.

Демократът Чарлз Шумър от Ню Йорк седеше между републиканците Джон Маккейн от Аризона и Линдзи Греъм от Южна Каролина - триото всъщност е част от двупартийната сенатска комисия, която подготвя законите за имиграцията.

Този компромис при разпределяне на местата обаче беше спазен само от сенаторите. Членовете на долната камара (Камарата на представителите) предпочетоха да седят разделени на два лагера. Някои от републиканските депутати признаха, че са проявили сдържаност и са предпочели да не сядат до демократи, за да не създадат измамното чувство за междупартийно сътрудничество в Камарата на представителите.

Този път едночасовата реч на Обама не беше прекъсната, както се случи през септември 2009 г., когато републикански депутат обвини президента, че говори лъжи.

Направи впечатление, че републиканците аплодираха акцентите в речта на президента, касаещи завръщането на американските военни у дома, имиграционната реформа и реформата за намаляване на дългите опашки пред избирателните секции. Но техните аплодисменти бяха по-сдържани, когато стана дума за правата на хомосексуалистите и за контрола върху оръжията.

В традиционното, замислено като отговор на опозицията на президентската реч, обръщение на републиканците в САЩ към нацията сенатор Марко Рубио разкритикува президента Барак Обама, че е обсебен от идеята за повишаване на данъците, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Увеличаването на данъците няма да създаде работни места в частния сектор. Никакво реалистично повишение на данъците няма да намали нашите дефицити", подчерта Рубио в предавана пряко по телевизията реч, която произнесе в зала на Конгреса на няколко десетки метра от заседателната зала на Камарата на представителите, където Обама направи своето годишно обръщение "За състоянието на съюза". Той призова президента да изостави своята фикс идея да повиши данъците и да работи с републиканците за постигане на истински растеж на американската икономика.

Речта на Рубио бе белязана от странна пауза, по време на която той се наведе, взе бутилка с вода и отпи няколко глътки. Този любопитен момент веднага получи широк отзвук в социалните мрежи.

41-годишният Рубио, който е от кубински произход, изгрява като нова звезда на републиканците, отбелязва АФП. Той олицетворява така търсената промяна от партията, която бе пренебрегната от младежите и испаноезичното малцинство на президентските избори в САЩ през ноември.

Речта на Рубио имаше за цел да помогне на републиканците да се отърват от своя имидж на защитници на богатите, посочва Ройтерс. В своя отговор на годишното послание на президента демократ той наблегна на своя произход от семейство от работническата класа и на необходимостта от спасяване на мрежите за социална защита.

Паралелно произнесените речи на Обама и Рубио подчертаха различията между двете основни политически партии в Съединените щати, които блокират процеса на взимане на решения във Вашингтон от повече от две години, заключава агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят