Германия се размина с рецесията, Франция с най-силен ръст от повече от година

Икономиката в еврозоната леко ускорява ръста си и инфлацията

Макар и бавно и българската икономика продължава да расте, край на рецесията в Гърция

Икономиката в еврозоната леко ускорява ръста си и инфлацията

Брутният вътрешен продукт (БВП) на целия Европейския съюз е нараснал с 0,3 на сто, а на еврозоната - с 0,2 на сто през третото тримесечие спрямо предходния тримесечен период, сочи предварителна оценка на европейската статистическа служба Евростат, публикувана в петък.

През второто тримесечие на текущата година икономическият растеж на ЕС бе 0,2 на сто, а на еврозоната - 0,1 на сто.

Отчетено на годишна основа, растежът е 1,3 на сто за ЕС и 0,8 на сто за еврозоната, оставайки без промяна спрямо второто тримесечие на 2014 година.

БВП на България се е повишил с 0,5 на сто, отчетено на тримесечна основа и с 1,6 на сто спрямо третото тримесечие на 2013 година. През второто тримесечие на 2014 г. растежът на българския БВП бе 0,3 на сто на тримесечна основа и 1,8 на сто на годишна.

БВП на Германия се е увеличил с 0,1 на сто през третото тримесечие. Резултатът съответства на очакванията и позволява на най-голямата европейска икономика да избегне рецесия. През предходното тримесечие БВП се е свил с 0,1 на сто, посочва Федералната статистическа служба, която е преразгледала леко нагоре първоначалните данни за спад от 0,2 на сто. Нов спад между юли и септември щеше да означава "техническа рецесия".

През летните месеци външната търговия и потреблението на домакинствата са спасили положението. Потребителските разходи са се увеличили значително, а износът е нараснал с по-бърз темп от вноса. Инвестициите обаче са намалели значително спрямо предходното тримесечие.

Франция е постигнала икономически растеж от 0,3 на сто през третото тримесечие спрямо второто, обяви френският Национален статистически институт (Insee). Резултатът е по-добър от очакваното и е най-бързият темп на растеж от над една една година, отбелязва ДПА. Анализаторите очакваха увеличение от едва 0,1 на сто през третото тримесечие. На годишна основа БВП на Франция се е увеличил с 0,4 на сто през третото тримесечие.

Статистическият институт обаче е преразгледал надолу оценката за икономиката през второто тримесечие - до свиване с 0,1 на сто вместо първоначално обявения застой, допълва АФП.

Министърът на финансите Мишел Сапен отбеляза в комюнике, че прогнозата на правителството за растеж от 0,4 на сто през 2014 година се затвърждава, като в същото време той коментира, че активността остава много слаба, за да създава заетост.

Италия е останала в рецесия през третото тримесечие, когато брутният ѝ вътрешен продукт се е свил с 0,1 на сто спрямо предходните три месеца. Резултатът съответства на очакванията на икономистите. На годишна основа свиването е 0,4 на сто.

През последните седмици Италианският статистически институт Истат и правителството залагат на спад от 0,3 на сто на БВП за цялата 2014 година, след което очакват възстановяване на растежа през 2015 и 2016 година.

Данните на Евростат посочват също така, че дългогодишната рецесия в Гърция е свършила. През третото тримесечие на годината икономиката е отбелязала растеж от 1,4 процента на годишна основа. Новината е повратен момент за страната, преживяла една от най-жестоките рецесии в света през последните 100 години, отбелязва АП. Икономическият шок, преживян в Гърция, се сравнява с Голямата депресия от 30-те години на миналия век в САЩ.

Смята се, че връщането на гръцката икономика към мащабите си от лятото на 2008 година, може да отнеме 30 години, ако отбелязва слаб растеж от 1 процент годишно. Ако икономиката отчита растеж средно по 2 процента годишно, мащабите от 2008 г. ще бъдат достигнати за 15 години.


Румънската икономика е нараснала с 1,9 на сто през третото тримесечие на годината в сравнение с второто. Спрямо същия период на миналата година брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,2 на сто.

Годишната инфлация през октомври се е ускорила до 0,4 на сто в еврозоната и 0,5 на сто в ЕС, което се отчита като оптимистичен признак.

България е сред страните с най-голяма дефлация, отчете Евростат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?