"Икономист": Бежанците в България - кошмар за всички

"Напливът на бежанци от Сирия завари правителството неподготвено. Сега то бърза да построи нови центрове за настаняване и да подобри окаяното състояние на вече съществуващите. То поиска финансова помощ от ЕС, Червения кръст и други международни организации", пише "Икономист" в статия за ситуацията в България под заглавие "Кошмар за всички".

Изданието съобщава, че правителството е започнало изграждането на спорна 33-километрова ограда в планинския регион на Елхово, в близост до границата с Турция. Властите твърдят, че идеята на тази инсталация, която ще струва 3 милиона евро, е да пренасочва бежанците към контролно-пропускателните пунктове. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците обаче такива мерки са вредни, тъй като биха подтикнали хората към по-опасни начини да пресекат границата и да станат още по-зависими от каналджиите.

МВР изпрати няколко хиляди полицаи да патрулират по българо-турската граница и планира да построи "центрове за настаняване от затворен тип" - евфемизъм за затвори за имигранти, отбелязва още „Икономист“. През изминалите седмици България върна стотици хиляди нелегални имигранти, идващи от Сирия, допълва още изданието.

Бежанската вълна разпали ксенофобия в едно традиционно толерантно общество, коментира "Икономист" по повод на инцидентите в страната. Списанието предупреждава, че крайнодесните партии са в подем. "Подкрепата за ултранационалистическата партия "Атака", която има 23 депутати в парламента, се е удвоила през последните два месеца. А на 9 ноември беше учредена нова националистическа партия, която обеща "да прочисти страната от тази измет, имигрантите", пише "Икономист". 

Споделяне

Още по темата

Още от България