Икономист от МВФ и носител на Нобеловата награда за икономика се карат за глобализацията

Международният валутен фонд /МВФ/, който е обект на сериозни критики заради неговите действия при редица икономически кризи, като се започне от Тайланд през 1997 г. и се стигне до тазгодишната в Аржентина, коментира днес АП. МВФ вече започна да отвръща на атаките, като използва груба реторика за спечелване на битката, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера на уеб-сайта на МВФ се появиха две остри публикации, които са пряко насочени срещу Джоузеф Стиглиц, който през миналата година спечели Нобелова награда за икономика и неотдавна издаде своята нова книга, озаглавена "Глобализацията и недоволните от нея" /Globalization and its Discontents/. В нея Стиглиц подлага на сериозна критика политиката на МВФ.

Анализите на нобелиста отразяват конфликтните отношения между МВФ и Световната банка /СБ/, чието начало започна още от азиатската валутна криза от 1997-1998 г., когато Джоузеф Стиглиц бе главен икономист на Световната банка.

В книгата си Стиглиц се оплаква от нежеланието на служителите на МВФ да изслушват възраженията, които той и други икономисти от СБ са имали срещу мерките за "затягане на коланите", налагани от фонда на държавите, изпаднали в тежка валутна криза и икономическа рецесия. Стиглиц твърди, че предписанията на МВФ често пъти са влошавали положението и са ставали причина милиони хора от развиващите се страни да затънат в бедност.

В една от публикациите на МВФ, главният икономист в МВФ Кенет Рогоф е написал отворено писмо до Стиглиц, в което критикува идеите му и го атакува лично заради огромното му "его", което го кара да "очерня" останалите икономисти, допълва АП. Стиглиц, който в момента е професор в Колумбийския университет, не отговори на телефонните обаждания, с които АП потърси неговия коментар, уточнява агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?