"Икономист": Присъдата на Адриан Нъстасе изпраща силен сигнал

Каквато и да бъде съдбата на осъдения за корупция бивш премиер на Румъния Адриан Нъстасе, който се опита да се самоубие, неговият случай изпраща силен сигнал: за първи път от падането на комунизма Румъния демонстрира, че може да изпрати могъщи политици в затвора, независимо колко пари и власт имат. Това е нещо, което румънците чакат от революцията през 1989 г. насам, пише британското издание "Икономист" под заглавие "Кървава присъда", цитирана в петък от БТА.

Изданието напомня, че бившият премиер претърпя операция вчера, след като се простреля в шията часове след като научи, че е осъден на две години затвор за незаконно набиране на средства за неуспешната си президентска кампания през 2004 г.

"Икономист" отбелязва, че първият посетител на Нъстасе в болницата е бил настоящият премиер социалдемократ и негов близък съюзник Виктор Понта, който заяви: "Чудя се дали г-н Бъсеску е щастлив сега и дали може да спи добре тази нощ".

Бившият премиер Адриан Нъстасе и президентът Траян Бъсеску са дългогодишни противници още от 2004 г., когато двамата се състезаваха за президентството и Нъстасе беше победен от Бъсеску, посочва списанието. По-късно Нъстасе многократно е казвал, че е жертва на тормоз и е обвинявал Бъсеску, че стои зад процеса срещу него.

Новините шокираха румънците не само заради драматичното развитие след осъждането на Нъстасе. От края на комунизма никой високопоставен политик не е влизал в затвора. Всички очакваха, че социалдемократите на Понта ще закрилят Нъстасе, който също е член на партията, посочва изданието.

"Това е важен момент за Румъния, която често беше критикувана от Европейския съюз през последните няколко години, че не е в състояние да разобличи своите корумпирани високопоставени политици. Корупцията на високо ниво беше причината да бъде блокирано миналата година присъединяването на Румъния към Шенген", отбелязва "Икономист".

"Икономист" посочва, че арогантността на Нъстасе към опонентите му е легендарна, като напомня, че преди осем години, когато бил попитан за значителното богатство, което натрупал по време на службата си, той поканил хулителите си да му преброят "яйцата". "Сега румънските съдии са тези, които имат "яйца", коментира изданието.

Изданието напомня, че след продължил три години и половина процес, наречен "Трофеят на качеството", съдиите решиха, че Нъстасе е събрал незаконно 1,6 милиона евро по време на предизборната си кампания за президент през 2004 г., като използвал държавно финансирана строителна конференция като параван за набиране на средства от различни фирми и институции.

"Г-н Нъстасе не е лишен от заслуги. Той имаше съществен принос за присъединяването на Румъния към НАТО и Европейския съюз по времето, когато беше премиер между 2000 и 2004 г. Смятан е от много хора за един от най-добрите премиери след края на комунизма", коментира британското списание, като допълва, че той постепенно е загубил своята популярност заради арогантността си и корупционните скандали.

Нъстасе не направи никакъв коментар след присъдата, но адвокатите му казаха, че ще отнесат случая към Европейския съд за правата на човека. Бившият премиер беше изправен не само пред корупционни обвинения през последните месеци, по-рано тази година той беше осъден на три години затвор условно за шантаж, а в друго дело беше обвинен, че е подкупил бивш шеф на румънската Национална служба за превенция и борба с прането на пари, но прокурорите го признаха за невинен, пише "Икономист".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?