"Икономист" за България: Студенти на барикадите

"Икономист" за България: Студенти на барикадите

В продължение на няколко часа на 30 октомври българският Конституционен съд – най-висшият съдебен орган в страната, бе пуснат на търг в eBay. Преди сайтът да го свали, необичайният артикул бе описан като "нефункциониращ, както е замислено, и не съвсем в изправност”. Според рекламата, артикулът ще бъде от полза най-вече за членове на мафията, за "важните клечки” и за корумпираните членове на парламента.

Така започва кореспонденцията на британското списание "Икономист" от София, публикувана в петък под заглавие "Студенти на барикадите".

Шегата в eBay дойде седмица, след като студентите окупираха главната сграда на Софийския университет с искане за оставка на доминираното от социалистите правителство и край на корупцията, която според тях е обхванала политиците. Окупацията бе подкрепена от други студенти в балканската страна от Бургаския университет на черноморския бряг, до Русенския университет на границата с Румъния, пише по-нататък списанието.

То обяснява, че вълната от окупации на зали и сгради във висши училища е започнала на 23 октомври в Софийския университет, когато студенти от университета са блокирали аудитория на Юридическия факултет, в която е трябвало да изнесе лекция председателят на Конституционния съд Димитър Токушев.

Съдът се възприема като прекалено близък до правителството. Неговото решение в началото на октомври да да запази мястото на Делян Пеевски, според медиен магнат, в парламента  подхрани гнева на много българи, които протестираха всеки ден откакто в средата на юни Пеевски бе назначен начело на могъщата Държавна агенция за национална сигурност, разказва по-нанатък списанието.

То цитира български наблюдатели, според които след повече от 140 дни всекидневните демонстрации са загубили първоначалната си енергия, но сега студентите може да дадат нов тласък на протеста.

Политици от управляващата коалиция бързо заклеймиха студентите и ги обвиниха, че преследват политически цели и действията им са в разрез с демокрацията, пише "Икономист". А освен обвиненията на политиците студентите от Софийския университет бяха изложени в неделя на нападение на проправителствена група, която неуспешно щурмува вратата на окупирания Ректорат.

Списанието посочва, че ръководството на университета в София подкрепя мотивите на студентите да протестират срещу "липсата на морал в политическия живот", но ги призовава да прекратят блокадата. Както и че досега над 400 преподаватели от няколко български университета са се подписали под декларация в подкрепа на протестиращите студенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България