"Икономист" загърбва консерватори и лейбъристи и ще подкрепи либералдемократите

"Икономист" загърбва консерватори и лейбъристи и ще подкрепи либералдемократите

Престижният британски седмичник "Икономист", образец за либерализъм, реши да подкрепи на парламентарните избори на 8 юни еврофилската партия "Либерални демократи", отвръщайки се от управляващите консерватори и лейбъристката опозиция, предаде Франс прес.

Списанието смята, че торите и лейбъристите "са обърнали гръб" на либерализма и подчертава, че "не прелива от щастие" от избора си, тъй като либералдемократите имат само девет депутати и нямат никакъв шанс за успех при вота.

На предишните всеобщи избори през 2015 г. "Икономист" подкрепи консерватора Дейвид Камерън, но упреква сегашния премиер Тереза Мей за позицията ѝ в полза на твърд Брекзит, при който напускането на Европейския съюз ще доведе и до излизане от общия пазар, за да поеме страната контрол върху имиграцията.

"Г-жа Мей подготвя излизането от единния пазар, нещо по-лошо - тя планира да намали нетната миграция с близо две трети. В антилиберализма си тя стига дотам да изпитва недоверие "към гражданите отникъде", отбелязва изданието.

На конгреса на партията си през октомври миналата година Мей каза, че "да си гражданин на света е равносилно на това да си гражданин отникъде и да не разбираш значението на думата гражданство", припомня АФП.

"Икономист" критикува и водача на лейбъристите Джереми Корбин. "Той се смята за радикал, а всъщност е най-консервативният - и най-опасният - сред своите". "Корбин е прекарал живота си да се представя за защитник на потиснатите, като същевременно подкрепя потисници като Фидел Кастро и Уго Чавес", отбелязва списанието.

"Икономист" започва да храни надежди, че партия "Либерални демократи" - по-малкият партньор в коалицията на Дейвид Камерън от 2010 до 2015 г. - би могла да изиграе определена роля, ако "отприщеният от Брекзита водовъртеж" отнесе двете големи партии.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?