Икономистът Белка официално номиниран за премиер на Полша

Полският президент Александър Квашневски номинира официално икономиста Марек Белка за следващ премиер на Полша, след като прие оставката на Лешек Милер, предаде АФП. Това стана на официална церемония, предавана на живо по телевизията, предаде БТА. Смяната начело на правителството става ден след присъединяването на Полша към Европейския съюз.

Присъединяването на Полша в ЕС беше основната цел на моето правителство. Тази цел е постигната, заяви Милер в реч в президентския дворец.

Изправен пред непрестанния спад на популярността му и серия скандали, Лешек Милер още на 26 март обяви, че ще подаде оставка след завръщането си от срещата на върха на ЕС. Президентът Квашневски изрази надеждата, че оттеглянето на Милер ще спомогне за стабилизиране на страната. Засега обаче не се знае дали Белка ще получи необходимата подкрепа в парламента, за да успее да намали бюджетния дефицит и 20-процентовата безработица.

Марек Белка, бивш вицепремиер и министър на финансите, смятан за либерал, се завърна от Ирак в края на март, след като в продължение на няколко месеца заемаше длъжността икономически съветник на американския администратор Пол Бремър, припомня АФП. Не се очаква назначаването му да се отрази по някакъв начин на полското командване на многонационалните сили в Ирак.

Номиниран неофициално за премиер в началото на април, той имаше достатъчно време да подготви свой екип, който днес след обед трябва да бъде одобрен от президента.

Очаква се трима от основните министри в досегашното правителство да запазят постовете си - Влоджимеж Чимошевич начело на външните работи, Йежи Хауснер на икономиката, и Йежи Шмайджински начело на отбраната. Новият кабинет се очаква да се събере за първи път около 18.30 ч. българско време в неделя.

Марек Белка е уважаван в икономическите среди заради подкрепата му за строгата данъчна политика. Но за да смекчи образа си, той обеща негов приоритет да бъдат трудовата и здравната реформа.

Новият екип трябва да получи одобрението на парламента до две седмици, а ако това не стане, може да се стигне до предсрочни избори. Обсъждането ще започне във вторник, тъй като понеделник е националният празник на Полша и е неработен ден.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?